Polisens bilinspektör slipper åtal efter böteskaos

Övernitiska kontroller, körförbud och protokoll som ändrats i efterhand – en av polisens civilanställda bilinspektörer ställde till med stora problem för många veteranbilsägare under sommarens cruisingevenemang Classic Car Week och Motorfestivalen.

Böter för över en halv miljon kronor delades ut och många bilägare fick beskedet att de var tvungna att registreringsbesiktiga sina fordon – trots att de blivit godkända vid ordinarie besiktning.

Startade utredning på sin fritid

Bosse Hårdén från Falun engagerade sig i frågan och började kontrollera ärendena på sin fritid. Han upptäckte att många av anmärkningarna var konstiga; för grova avgasrör, ej EU-godkända lyktor på 50-talsbilar, för blank stötfångare med mera. Dessutom uppdagades det att protokoll ändrats i efterhand.

Tack vare den privata utredningen har tingsrätten skrivit av många böter.
Polisen anmälde själv inspektören för tjänstefel efter att böteskaoset fått uppmärksamhet.

”Rättsskandal”

Men nu har särskilda åklagarkammaren i Malmö, som utreder polismål, lagt ned förundersökningen om tjänstefel eftersom det inte begåtts några brott i samband med den.

– Jag kommer gå vidare, det här är ju rättsskandal, säger Bosse Hårdén till SVT Nyheter Dalarna.

– Man ska inte kunna härja runt så här. Skriva ut felaktiga böter som tingsrätterna skriver av på löpande band då dom saknar lagstöd, säger han.

Lämna ett svar