Polis: "A-traktorerna är ett otyg"

Allt om Bilar har skrivit återkommande om A-traktorer och epatraktorer och det är ett ämne som engagerar. Människor tycker att de antingen är för långsamma i trafiken eller körs för fort – och så finns det förstås de som gillar möjligheten för ungdomar att köra ett fyrhjuligt fordon på vanliga vägar.

I Ljungby har det hela eskalerat en aning och trafikpolis Hans Qvant börjar tröttna.

– A-traktorerna är avarter, det är ett jätteproblem och jag kan inte förstå att det är tillåtet. Det finns de som sköter sig och så länge de körs lagligt är det inga problem, det kan vara en positiv företeelse för ungdomar med ett genuint motorintresse. Men många trimmar ju dem till att gå i över 100 kilometer i timmen, det är jättefarligt. De är inte byggda för de hastigheterna och de är en stor trafikfara, säger han till Smålänningen.

LÄS MER: M-politiker vill ha snabbare A-traktorer

Tidningen uppger att det finns över 90 registrerade A-traktorer i kommunen, över 20 000 i hela landet och att antalet stiger för varje år.

– Tänk att det sitter 15-16-åringar bakom ratten och kör de här fordonen i 120 kilometer i timmen, jag vet sådana exempel i Ljungby. Deras hjärnor är inte färdigutvecklade, de har inte bälte på sig och de klarar inte av att göra avståndsbedömningar. De riskerar både andras och sina egna liv, säger Hans Qvant.

Han och hans kolleger får ta emot dagliga klagomål från Ljungbyborna.

– Det är oerhört störande för boende, A-traktorerna hörs överallt. Dessutom är det inte lagligt att köra runt och bullra för nöjes skull i centrum som de gör här i Ljungby.

LÄS ÄVEN: Polis stoppade otillåten A-traktor – fjärrkontroll i askfatet

Lämna ett svar