Ny elbil från Audi med kameror som ser bakåt

En fyrardörrars Gran Turismo med över 50 mils räckvidd. Det blir Audis stora elbilsnyhet 2019. En konceptbil visades i veckan på bilsalongen i Shanghai och konceptet skvallrar väldigt mycket om hur den produktsionfärdiga bilen ska se ut.

Och visst känner vi igen de klassiska Audi-formerna med en tydligt markerad grill och en fräck taklinje. Konceptbilen har döpts till e-tron Sportback och bilen ska följa den e-tron som nästa år blir Audis allra första elbil.

e-tron Sportback visar tydliga likheter med Audis populära coupémodeller A5 och A7 och storleksmässigt blir elbilen i klass med dagens A7 då längden är 4,9 meter och hjulbasen 2,93 meter. e-tron Sportback ska klara fyra sittande personer och bagageutrymmet ska rymma 550 liter med stolarna på plats.

Kameror ser bakåt

Men det finns fler nyheter än att bilen drivs av en elmotor och där elen lagras i ett stort batteri. Små kameror har ersatt backspeglarna och bilden bakåt visas på speciella bildskärmar i innerdörrarna. Hela den döda vinkeln blir synlig från förarplats och sikten snett framåt hindras inte av några stora backspeglar. Kanske är det en teknik som vi till slut kommer att få se i produktion.

Audi var tidigt med LED-teknik i strålkastarna och nu tas nästa steg. Tack vare microspeglar och avancerad styrteknik kan bilens strålkastare kommunicera med omgivningen. Till exempel kan lyktorna hälsa dig välkommen när du närmar sig den parkerade bilen. Tekniken med LED och digitala matrixer ger stora möjligheter att skapa vilken ljusbild man vill, både för att kommunicera och för att blända av rätt del av ljuskäglan.

Konceptbilen har totalt tre elmotorer – en teknik som Audi visade på tidigare konceptbilar för kommande elbilar. En elmotor styr framaxeln och två motorer levererar kraft till bakaxeln för maximal fyrhjulsdrift. Effekten är 320 kW med ett boostläge på 370 kW och hela 800 Nm. Accelerationen blir snabba 0-100 km/tim på 4,5 sekund för den relativt stora bilen.

e-tron Sportback har också ett avancerat system för att spara och återvinna energi till batteriet. Bilens batteri ska kunna laddas både i ett vägguttag och trådlöst via en laddplatta på golvet.

Audi tar också nästa steg vad gäller förarmiljön med en helt digital upplevelse. Vissa funktioner kan också skötas från baksätet.

LÄS OCKSÅ: Volvo bygger första elbilen i Kina 

Lämna ett svar