Nästa generation Mercedes sänker farten före kurvan

Det är i en intervju med branschsajten Automotive News som Mercedes svenske utvecklingschef Ola Källenius avslöjar de nya tekniska finesserna i nya lyxbilen S-klass. Och redan i sommar ska vi se nya S-klass ute på vägarna.

Enligt Ola Källenius så har S-klass en smart funktion som förbättrar tekniken för självkörande. Tidigare har en självkörande bil haft problem att anpassa farten. Bilen har då slutat att köra själv om kurvan varit för snäv. 

Ola Källenius berättar i intervjun att dagens teknik klarar cirka 80 procent av alla kurvor på tyska motorvägar men bara 10-20 procent av vägarna på tyska landsvägar. Efter uppdateringen ska bilen köra sig själv på 80 procent av Tysklands större landsvägar. De nya självkörande bilarna ska också klara en 90-graderssväng i en korsning.

Det är bilens navigeringssystem och uppdaterade och förbättrade kartor som hjälper bilen att se vägen som väntar. När bilen ser att bilen närmar sig en skarp kurva så saktar bilen ner farten automatiskt. Därmed klarar bilens system att köra bilen genom kurvan utan föraren behöver använda ratten. Nya S-klass är programmerad att kunna köra sig själv i 60 sekunder men föraren får en varning efter 30 sekunder. Ola Källenius berättar att Mercedes också arbetat hårt för att stänga dörren för bilförare som vill missbruka systemet eller använda det på fel sätt.

Ola Källenius berättar att bilindustrin står i ett vägskäl och att man i Mercedes pratar om CASE som står för connectivity, autonomous drive, shared services och electrification. Ola Källenius tror också att det finns utrymme för dieselmotorn även i framtiden och att bilindustrin kommer att förändras mycket under de kommande tio åren.

Lämna ett svar