Klart: Peugeot köper Opel för 20 miljarder

Räddningsaktionen för att klara Opel räckte inte till. Förlusterna blev till slut för mycket för General Motors. Precis som GM en gång sålde Saab gör de sig nu av med Opel. Köpare är PSA-gruppen med chefen Carlos Tavares och bilmärken som Peugeot, Citroën och DS. PSA har också lagt ett bud på bilföretaget Proton, där Volvo-ägaren Geely också är med i budgivningen.

I och med köpet av Opel blir PSA näst största bilgrupp i Europa efter Volkswagen. Opel bidrar med drygt 1,2 miljoner sålda bilar per år till PSA. Men Opel bidrar också med problem.

Tufft sparprogram väntas

PSA och Opel är inget perfekt äktenskap sett till modellutbudet. Det är snarare så att Opel och PSA är konkurrenter varför många nu befarar ett tufft sparprogram och sammanslagningar.

Carlos Tavares har lovat att inte röra fabriker i Tyskland eller Storbritannien men ingen vet hur länge det löftet gäller. Enligt Tavares ska en sammanslagning direkt generera besparningar i miljardstorlek. Före 2026 ska hela köpet mer eller mindre ha finansierats.

PSA tar också över den finansiella verksamheten inom ramen för Opel – alltså Opels hela billåneavdelning.

Carlos Tavares är övertygad om att större volym kommer att ge bättre lönsamhet. Men med Opel plockar Tavares in ett bilmärke som inte gått med vinst på många, många år och som har en relativt låg lönsamhet per byggd bil.

Chevrolet kan komma tillbaka till Europa

Affären kommer också att påverka resten av bilindustrin:

Opels brittiska bilmärke Vauxhall ingår i affären men många tror att brexit kommer att tvinga Tavares att klippa banden med Storbritannien.

General Motors blir av med sitt europeiska bilmärke vilket kan betyda att Chevrolet och Cadillac gör comeback i Europa. Det kan också betyda att Fiat och General Motors kommer att knyta hårdare band mellan sig.

Opel har haft ett stort samarbete med Renault/Nissan inom transportbilssektorn men det samarbetet lär upphävas direkt och Opel lär börja ta del av Peugeots transportbilsutveckling i stället.

Opel presenterar två suvar i år som i grunden är Peugeot-bilar och som ska byggas i Peugeots bilfabriker. Det samarbetet lär förstås bara öka framöver.

Peugeot hoppas få ta del av Opels kunnande om elbilar och laddhybrider där succébilen Chevrolet Bolt/Opel Ampera-e är det senaste exemplet.

LÄS MER: Här är Opel Insignia Country Tourer – direkt konkurrent till Volvo V90 Cross Country

Lämna ett svar