Kias nya laddhybrid kan bli Sverige-favorit

Den står inte allra främst i Kias monter på den stora bilsalongen i Genève. Men så är salongen heller inte bara till för svenska tjänstebilsförare.

Men om den här salongen arrangerats i Stockholm hade Kias nya kombi med en laddhybriddrivlina varit en av huvudattraktionerna.

Köregenskaperna är desamma – alltså lika fina – som på den vanliga Kia-kombin. Det intressanta finns under huven där laddhybriddrivlinan kan ge eldrift i upp till sex mil.

Ett smart batteristyrningssystem gör också att kraften i batteriet bibehålls och finns där när du behöver den. Det är samma smarta system som också optimerar kraften i Kias vanliga elhybrider.

Batteriet är delvis monterat under bagageutrymmet men golvet har bara höjts en aning fram mot baksätet.

 LISTA: 10 nya bilar värda att vänta på 2017

Fortfarande bra lastutrymme

Lastkapaciteten är hela 440 liter och med medfällt baksäte – då golvet blir plant tack vare den lilla upphöjningen – ryms 1754 liter. Kia erbjuder också en dragvikt på 1500 kg, något vi inte är bortskämda med i laddhybrider.

Enligt dagens körcykel blir CO2-utsläppet låga 34 gram per kilometer. Kia erbjuder också sin sjuårsgaranti på hela bilen – det vill säga även den nya eldrivlinan.

Men allra viktigaste för tjänstebilsförarna är förstås förmånsvärdet.

En Kia Optima SW Hybrid Business får ett förmånsvärde på 1363 kronor per månad. Samma bil med utrustningspaketet Business+, då med bland annat Around View Monitor (270 gradersvy), dödavinkelvarning, panoramasoltak, självparkeringssystem och varning för bakomvarande trafik vid backning, får ett förmånsvärde på låga 1442 kronor per månad.

Det ska gå att beställ en Optima-laddhybrid redan nu men bilarna kommer till Sverige först i början av augusti.

Lämna ett svar