Helt ny Range Rover – här är eleganta Velar

Range Rover är urfadern för lyxiga suvar. Första generationen lanserades redan 1970 och blev en omedelbar succé.

Modellen var främst tänkt att användas av välbärgade godsherrar och jordägare, men Range Rovern blev överraskande nog också populär bland stadsbor.

Trots framgångarna skulle det dröja länge innan man utökade familjen.

Range Rover Sport debuterade 2004, och 2011 lanserades den mindre suven Evoque.

Nu har Range Rover ryckt av skynket från den senaste lyxliraren Velar – och det finns all anledning för konkurrenterna att sova dåligt om natten. Range Rover har nämligen fyllt modellen med spännande teknik och sköna detaljer. Vad sägs till exempel om infällda dörrhandtag? …

Minimum av knappar

Insidan är stram och lyxig med ett minimum av knappar och rattar.

Funktionerna styrs genom två stycken högupplösta pekskärmar på tio tum. Tack vare de dubbla skärmarna går det att använda flera funktioner samtidigt.

Till exempel kan man använda navigationen i den övre skärmen, medan man styr mediasystemet i den nedre. Reglagen på ratten är en annan snygg detalj – de är dolda tills de tänds. De viktigaste funktionerna kan styras från ratten i kombination med den interaktiva digitala förardisplayen – instrumenteringen består av en högupplöst skärm på 12,3 tum.

Range Rover erbjuder uppkopplingstjänster, och förutom wifi i bilen kan man lägga till tjänster som Pro Services. Här kan man bland annat få information, bilder och recensioner om intressepunkter i närheten från Lonely Planet och Trip Advisor.

Mycket lyx som tillval

Grundversionen har klädsel i det läderliknade konstmaterialet Luxtec och mocka. Här finns det förstås mängder av tillval.

Förutom läderklädsel för både stolar och innertak i en mängd kulörer finns säten med upp till 20 inställningsmöjligheter, värme, kyla och massage. Dekorpaneler finns i material som kolfiber, koppartrådsväv, aluminium och fanér. Interiören är med andra ord en plats för njutning.…

Velar är byggd på samma plattform i aluminium som man använt nya Jaguar F-Pace. Bilen är 4,8 meter lång och är faktiskt bara knappt 5 centimeter kortare än Range Rover Sport. Utrymmena utlovas vara generösa, och lastutrymmet är 632 liter. Fäller man baksätet får 1 731 liter plats.

Alla modeller har fyrhjulsdrift och luftfjädring finns som tillval i de billigare modellerna, men är standard längre upp i hierarkin.

Upp till 380 hästkrafter och laser-strålkastare

Motoralternativen startar med fyrcylindriga dieselmotorer på 180 respektive 240 hästkrafter. Längre upp i kedjan finns en V6-diesel på 300 hästkrafter. För dem som föredrar bensin finns en fyrcylindrig bensinare på 250 hästkrafter och en treliters V6 på 380 hästkrafter.

Vi kan nästan vara säkra på att en värstingversion kommer längre fram. Alla motorerna matchas med en åttaväxlad automatlåda.

Nu lanserar Range Rover också en ny typ av strålkastare: Led-strålkastare med lasermatris-teknik. Enligt Range Rover ligger ljustemperaturen nära dagsljus för att ge ett vilsamt sken. I hastigheter över 80 kilometer i timmen förstärks ljuset med laserteknik och ökar ljusets räckvidd till 550 meter. Helljusassistenten håller koll på trafiken framför, och matriserna i strålkastarna anpassar ljuskäglan så att medtrafikanter inte bländas.

De svenska priserna är inte klara ännu. I Storbritannien börjar priserna på 530 000 kronor för 2.0L D180. Dyrast är 3.0L P380 i den lyxigaste fullutrustade lanseringsversionen ”First Edition”: Den kostar en miljon kronor.

BILTEST: Vi sätter betyg på Land Rover Discovery Sport

Lämna ett svar