Här kan dieselbilarna straffas – avgift på 220 kronor om dagen

Det skrivs otroligt mycket om diesel just nu. Dels är den en het potatis i den svenska bilskattedebatten – där regerings förslag ställts mot Centerns – och dels är bränslet åtråvärt bland tjuvar. Speciellt på Ekerö, som Allt om Bilar skrivit om. För att inte tala om städer, till exempel Stockholm, som funderar på att förbjuda dieselbilar – samt hela miljödiskussionen kring bilarnas framtid. 

Att bilavgaser ställer till med luftproblem i många städer är välkänt och nu försöker den brittiska regeringen komma till rätta med problemen. Eller, det skriver i alla fall The Times som har fått tag på ännu ej offentliga dokument.

Dieselavgift på 220 kronor – om dagen

Hur ska luftföroreningarna från dieseln minskas då? Genom dieselavgifter på upp till 220 kronor om dagen – i 35 brittiska städer.

Planen är att de värst drabbade städerna, 9-10 stycken, ska få hårdast restriktioner så att inga dieselbilar körs i stadens centrum och/eller vid tider när luftföroreningarna är som värst.

Bara de allra nyaste bilarna ska undantas från ”giftskatten”, som The Sun kallar den. Och Londons dieseltrafik beräknas bli den som påverkas mest.

Hur många bilar det berör totalt? Upp mot 10 miljoner bilar, enligt The Sun.

LÄS ÄVEN: 6 av 10 bilar kan förbjudas i Stockholm 

Lämna ett svar