Berggren: Lagen om dubbdäck är en stor trafikfara

Den 15 april är det magiska datumet då det inte längre är tillåtet att använda dubbdäck. Det är en väldigt tajt gräns med tanke på att vi kan ha besvärligt vinterväglag i Sverige åtminstone under hela april månad. Vi måste också ha vinterdäck till och med 31 mars och för alla som valt dubbdäck har bara två veckor på sig att byta till sommardäcken.

Datumet är förstås satt så tätt inpå den riktiga vintern för att vi ska minimera antalet mil med dubbdäck på torr asfalt. Dubbdäcken sliter på asfalten och – påstår många – river upp hälsofarliga partiklar.

Men regeln om den 15 april kan bli direkt trafikfarlig. Det står i lagtexten att det är tillåtet att använda dubbdäck även efter den 15 april ”om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid”. Det är alltså vi som bilägare som ska gissa vilken bedömning polisen kommer att ha och risken är uppenbar att det blir argumentation här. 

I höstas var jag själv på höstlov i Skåne och hade sommardäck på bilen. Jag överraskades av det tidiga snöovädret och valde att åka hem ett dygn tidigare för att inte hamna mitt i snökaoset i backarna norr om Jönköping. 

Nu står jag inför ett liknande problem. Jag ska resa till Skåne över påsklovet men vad är det som säger att det inte annandag påsk kommer att snöa eller frysa på ordentligt i Småland? Är det inte vinterväglag får jag inte resa hem med mina dubbdäck.

Jag behöver alltså nu i dag gissa vilket väder det kommer att vara när jag ska åka hem och också gissa vilken bedömning polisen på plats kommer att göra. Är det strålande sol de kommande tio-tolv dagarna finns det förstås ingen anledning att skava runt på dubbdäck. Men blir det kallare och fuktigare vill jag gärna ha mina dubbdäck på bilen. Väljer jag fel på grund av 15 aprilregeln så kan jag bli en trafikvara.

Och en ännu värre gissningslek är det för alla som reser norrut i påsk. Kommer den snöfattiga vintern att bestå eller får vi en skvätt snö under påskhelgen? 

Tyvärr verkar regelverket skrivet för att jaga bort dubbdäcken från marknaden och det är ett stort misstag. Vi behöver dubbdäcken för att klara trafiksäkerheten och därmed behöver vi också ändra dubbdäcksdatumet till den 30 april. Då vet vi att i alla fall alla påskresor kommer att klaras av utan någon gissningslek.

Lämna ett svar