Här är Volkswagens nya lyxcoupé Arteon

Vid Genèvemässan för två år sedan visade Volkswagen stolt upp sin konceptbil Sport Coupé Concept GTE.

– Det är en ny milstolpe när det gäller uttrycksfull design, klämde den tyska biltillverkarens chefdesigner Klaus Bischoff till med.

Och i november 2016 skrev Allt om Bilar om den kommande lanseringen för Arteon.

Nu är den här och Klaus Bischoff är minst lika stolt när den färdiga, serietillverkade versionen presenterats:

– Det faktum att Arteon gick i produktion efter endast smärre justeringar av konceptförlagans design visar på Volkswagens stora aptit för innovationer. Precis som konceptbilen väcker Arteon känslan ”Den där vill jag ha!” Och precis som det förutspåddes 2015 är denna bil startpunkten för en ny designera.

En nivå ovanför VW Passat

Vad är då Arteon för bil? Jo, det är en femdörrars Gran Turismo-modell som VW lägger på nivån ovanför Passat.

Motoralternativen för den svenska marknaden:

* 2,0 TSI på 280 hästkrafter – bensin.

* 2,0 TDI på 190 hästkrafter – diesel.

* 2,0 TDI 240 hästkrafter – diesel.

Alla tre har fyrhjulsdrift och sjustegad, automatiskt DSG-växellåda som standard – vilket även gäller Led-strålkastarna och varselljusen.

Den digitala instrumenteringen Active Info Display och infotainmentsystemet Discover Pro (9,2”) med geststyrning finns som tillval.

Bland assistanssystemen är en hel del nya eller vidareutvecklade – daptiv farthållare (ACC), emergency assist, lane assist och det proaktiva passagerarskyddssystemet (med det halvläskiga namnet) PreCrash är bara några av dem. Det är dock bara trötthetsvarnare (”dags att ta en paus-meddelande”) och progressiv styrning som är standard.

Design från klassiska sportbilar

Men det verkar vara designen som VW är mest nöjda med.

– Arteon kombinerar designdetaljer från klassiska sportbilar med den elegans och generösa plats som karakteriserar en fastback. En nyskapande GT i business-klassen som samtidigt tilltalar både känslor och förnuft, säger Klaus Bischoff.

Och han får inte överraskande medhåll från Tobias Sühlmann som är ansvarig för Artoens exteriöra design:

– Arteons linjer är inte bara sportiga utan också ett konkret uttryck för ett mycket funktionellt helhetskoncept. Här möts form och funktion på ett progressivt sätt. Jämfört med den klassiska sedanen, erbjuder en Gran Turismo mer utrymme och mer flexibilitet tack var sin långa hjulbas, coupé-liknande fastback-design och stora baklucka.

Sühlmann använder även ord som ”idealiskt och avantgardistiskt alternativ”.

Nu återstår det att se om Arteon kan leva upp till tillverkarens grandiosa beskrivning. Förförsäljning ska starta efter Genèvemässan och då presenteras även priserna. Den svenska premiären får dock vänta till efter sommaren.

LÄS ÄVEN: Här är de viktigaste bilarna på Genèvemässan

Lämna ett svar