9 sätt att undvika en vinterkrasch

1. Välj rätt däck

Ja, det kan kännas självklart att ha på vinterdäck men faktum är att det fortfarande finns folk som tror att året-runt-däck existerar. Eller ännu värre, att sommardäcken fungerar ”för jag ska ju bara åka 500 meter till pizzerian”. Nej, vinterdäck är det som gäller. Dubbfritt eller dubbdäck? Det är ett beslut som du själv måste ta – och kom ihåg att verkligen fundera över var du bor, hur vägarna och vädret ser ut där, vilken bil du har och vad du fraktar. Miljöfrågan är absolut viktig, men den får inte gå före säkerheten. Samtidigt kan dubbfria vinterdäck vara helt rätt för dig som kör i storstäder lite längre söderut. Gör din hemläxa, helt enkelt! Är det då bara vi i Sverige som tar felaktiga beslut? Nej, till och med i Kanada – vinterlandet framför andra – väljer en del fel. Enligt tillverkaren Michelin har vart tredje kanadensiskt fordon inte vinterdäck under de mörka månaderna!

 

2. Kör långsamt

Det finns något som är nästan (men bara nästan) lika viktigt som vinterdäck när det gäller att undvika vinterkrascher, och det är att köra långsamt. Det hela handlar inte bara om själva hastigheten – det gäller även hur du styr, accelererar, bromsar. Allt bör göras lugnt och långsamt annars tappar du snabbt kontrollen över bilen.

 

3. Vidga synfältet

Det är lätt att bara titta precis framför bilen när du är ute och kör på vintern – kanske är det vår rädsla för det snöiga underlaget som håller nere blicken. Men att lyfta densamma och ta in mer av omgivningen kan göra att du lättare upptäcker farligheter. Ser du skuggor från träd eller stolpar kan ju det exempelvis indikera att det finns risk för svart-is i närheten. Kom ihåg att uppmärksamma temperaturen också – svart-is brukar dyka upp mellan +3 och -3 grader, eller när det är kallt och soligt.

 

4. Bromsa rätt

Det gäller alltid att bromsa rätt men det blir extra viktigt på vintern. Ofta väljer vi att vänta med bromsandet till precis innan vi behöver göra det, men det är bättre att bromsa till ordentligt betydligt mycket tidigare. När du väl saktat ned så får du fler möjligheter att agera om det dyker upp problem. Självklart ska du inte panikbromsa, utan behärskat sakta ned farten långt innan du kommer fram till korsningen, bron eller vad det nu är du ska ta dig an.

 

5. Om du sladdar – gör så här

Kör du försiktigt, med vinterdäck, och håller uppsikt så bör du inte hamna i situationer där du får sladd. Men ibland händer saker som ändå leder till en sladd och då gäller det att följa rådet som boken Liftarens Guide till Galaxen lyfter fram som det viktigaste i universum: ”Få inte panik.” Dessutom kan du göra detta: korrigera, pausa och styr tillbaka. Med andra ord, om du känner att sladden kommer så styr så snabbt du kan MOT bakändan som kommer sladdande. Pausa sedan, och styr sedan LÅNGSAMT tillbaka för att få bilen under kontroll igen. Det är ofta det sista som ställer till det – vi tenderar att styra tillbaka alltför snabbt och då kommer en retursladd som vi inte kan hantera. Undvik att ha fötterna på pedalerna, såvida inte din bil snurrat mer än 90 grader – då ska du bromsa långsamt.

 

6. Välj diket före bilkrock

Om du hamnar på ren is ta bort fötterna från pedalerna, styr inte och håll dig lugn! Hjälper inte det så styr i en rak linje mot ett dike eller en snövall, det är bättre att hamna där än krocka med en annan bil.

 

7. Långsam lösning av djupa problem

Kör du på landet är det inte ovanligt du kommer till områden där snön ligger i djupa drivor. Då gäller det att köra extra långsamt. Och se till att slå på varningsbelysningen så ingen kör på dig bakifrån!

 

8. Klä dig rätt

Att ha med sig varma kläder ifall du skulle köra fast känns som en utmärkt idé – men poängen ligger i att ”ha med sig”. Inte ha på sig. Med lättare kläder när du kör har du inget som stör eller är i vägen när du rör dig. Dessutom kan tjocka dunjackor och liknande flytta säkerhetsbältet bort från din kropp så att du faktiskt inte får samma skydd vid en krock!

 

9. Packa rätt

Lägg inte tunga saker i takboxen och se till att fästa all packning ordentligt – du vill inte att det flyger omkring saker när du ska tänka på halkmanövrar. Dessutom är det bra att leka lite scout eller sjukvårdare när du packar bilen för vintern. Se till att där finns: första-hjälpen, en spade, ficklampa, varningstriangel (förstås), filt, stearinljus eller annat som kan värma dig om du kör fast. Extra proviant är inte heller någon dum idé. Och kom ihåg – du behöver inte vara långt ute på landet/i skogen för att hamna i problem. I det senaste snökaoset i Stockholm fanns det barnfamiljer som satt fast i bilköer i nio timmar. Då är stadiga mellanmål guld värda!

 

LÄS ÄVEN: Nu får det vara nog – börja ploga!

Lämna ett svar