Här är Kias nya superbil

Vi sitter i ett stort konferensrum när Peter Schreyer berättar om hur han började på Kia för tio år sedan, hur de skapade konceptbilen till bilsalongen i Frankfurt 2011 och hur de sedan ritade och byggde Kia Stinger.

Det är tydligt att Peter Schreyer helst av allt vill lämna alla powerpoints, alla högtidliga tal och allt pr-snack. Peter Schreyer vill rusa in i rummet bredvid, han vill ta med oss och ställa upp oss runt bilen och han vill med en elegant svepande rörelse dra täcket av Kia Stinger – hans senaste skapelse.

Efter en stund av alla de där måstena får Schreyer som han vill – nästan. Vi går rätt lugnt in i den stora salen där två bilar står uppställda i ett vackert ljus. En vit Kia Stinger och en vackert röd Kia Stinger GT.

PROVKÖRNING+FAKTA: Vi upplever nya Stinger på Kias testbana

Kia Stinger mer än en ny bilmodell

Tillsammans med sin designchef från Europa, Gregory Guillaume, visar Peter Schreyer upp bilen, detalj för detalj. För Peter Schreyer är Kia Stinger mer än bara ännu en ny bil – det är en slags examen. Bildesignern Peter Schreyer fick efter alla år i branschen bygga bilen han drömt om att få skapa.

Jag får en helt egen stund med Peter Schreyer vid bilen och han visar, pekar och svarar på mina frågor.

– Se här, skuldran på bilen med den här formen är svår att tillverka men med dagens teknik gick det bra.

Vi diskuterar den höga bakluckan och hur skuldrans linje går runt hela bilen. Varför sidan på bilen dragits in en aning och vad det gör med proportionerna, hur bilen uppfattas. Varför det är flera linjer på sidan som samverkar. Om bakrutans flacka lutning.

– Att bygga en hatchback (kombikupé) är alltid en utmaning att både designa och tillverka. Men jag tycker att vi fått till alla proportioner. Vi valde att göra bakdelen så här för att det ger en mycket stabil bil, aerodynamiken hjälper till och tack vare det slipper vi att han en spoiler bak. Det är både design och aerodynamik för att skapa en bra köregenskap.

PROVKÖRNING+FAKTA: Vi upplever nya Stinger på Kias testbana

Påminner om Porsche, BMW och Audi

Det är i dag populärt med väldigt markerade hjulhus, men det har ni inte valt. Varför?

– Det ska inte vara så vulgärt, det ska vara mer Gran Turismo än racing.

Vi går runt bilen flera varv och Gregory Guillaume ansluter. Det är Guillaumes team i Europa som svarat för den slutliga designen.

– I det här fallet hade vi inte flera bilar att välja emellan, som vi brukar. Här hade vi grunderna i konceptbilen från 2011. Det var den vi utgick ifrån, helt och hållet, säger Guillaume.

Jag går tittar på Kia Stinger GT från flera håll. Den tydliga linjen på motorhuven är lite Porsche 911 och att den löper runt hela bilen, verkligen hela bilen, och relativt långt in gör bilen både smal och bred och kraftfull på samma gång.

Den väldigt flacka lutningen på bakrutan är mer Audi A8 och från sidan tycker jag att motorhuven och den skulpterade grillen och de olika formerna runt lamporna är lite BMW-stil.

Linjen runt dörrarna är riktigt snygg och det finns en förförisk balans över hela Kia Stinger.

Det finns självklart drag från flera andra bilar, det går inte att uppfinna allt på nytt, men Kia Stinger har också något helt eget. Tydliga luftintag på huven och utsläpp på dörrarna, Kias egna tvådelade grill och så kallade tigernos, långa överhäng som ger en känsla av prestige, baklamporna som lite fräckt går runt hörnet på bilen.

Jämfört med till exempel Volvo S90 och flera andra bilar har designteamet lyckats trolla bort all plåt i aktern.

PROVKÖRNING+FAKTA: Vi upplever nya Stinger på Kias testbana

Exklusiv förarmiljö

Kia har också plockat in två modeller för att visa inredningen. Kia Stinger blir en femsitsig bil med gott om plats på alla platser. Förarmiljön är exklusiv men Kia har valt att inte integrera bildskärmen i mitten av instrumentbrädan, det tror jag är ett misstag. Eller kanske snarare ett resultat av att inredningen gjordes klar långt före någon kunde veta vad Mercedes skapat med sin S-klass och E-klass.

Kia visar för första gången upp en ny typ av ratt som är lite tillplattad i botten. Mycket i inredningen känns igen från nya Kia Optima men ska Kia lyckas sälja Stinger som en exklusivare bil gäller det att välja material med omsorg. Det måste kännas dyrare.

Vi spenderar närmare två timmar på designavdelningen. När vi lämnar bilarna ska de packas ihop och skickas till bilsalongen i Detroit. Där ska Peter Schreyer återigen få berätta om sin drömbil.

Och jag vet att han där och då – inför publiken i Detroit – kommer att vara lika otålig och lika sugen på att bara få dra undan den tunna filten och börja visa och berätta om bilen.

PROVKÖRNING+FAKTA: Vi upplever nya Stinger på Kias testbana

Lämna ett svar