Fler suvar ska få Volvo att växa

Volvo är mitt i en stor modelloffensiv där de sista bilarna på plattformen SPA ska lanseras i år och den första bilen på CMA-plattformen komplettera i slutet av 2017.

– Vi vill bli större. Vi vill ha en stabil lönsamhet och vi vill ha ett stort attraktionsvärde. Vi ska bli äkta premium och i nivå med våra tyska konkurrenter. Det här är våra stora utmaningar, säger Håkan Samuelsson.

Volvo har klarat av utvecklingen av 90- och 60-serien och varit med och utvecklat den nya småbilsplattformen CMA. Nu är det försäljningsavdelningarna som ska ta över och få ut bilarna på marknaden till rätt pris.

– Vi tittar på kostnadssidan förstås men för att vi ska tjäna mer pengar måste vi sälja dyrare bilar. Och för att kunna göra det måste bilarna bli bättre.

BILDEXTRA: Här är nya Volvo XC60

Bilköparna vill ha suvar just nu

Samuelsson samlar ett gäng svenska journalister i ett mötesrum vid Volvos stora monter. Innan vi får gå in har Samuelsson en träff med representanter från ägaren Geely. Samuelsson och Volvo står mitt i ett tufft år med flera viktiga lanseringar.

– Lyckas vi med vår målsättning så tryggare vi sysselsättningen för många i Sverige och i slutet av året står vi med tre nya suv:ar i modellprogrammet.

Det är det som marknaden vill ha just nu. När vi lyssnar på kunderna så säger de att de känner sig trygga i en suv, det är en praktisk bil. Men vi försöker också lägga örat vid marken för att ta reda på vad bilköparna vill ha i framtiden.

För att nå 800 000 sålda bilar per år totalt vill Volvo växa lagom på alla olika marknader. Och det är viktigt att behålla marknadsandelen på cirka 20 procent i Sverige.

– Våra ingenjörer måste möta bilkunderna i vardagen och förstå deras problem. Fungerar inte defrostern så kommer någon och säger det. Det är jätteviktigt för vår trovärdighet som ett skandinaviskt bilmärke att vi har en stor hemmamarknad. Annars blir det bara ett tomt varumärke.

LÄS MER: Volvo XC60 – här är priserna

Bilägandet förändras

För att växa behöver Volvo också hitta nya affärsmodeller.

– Vi tror på en situation där det inte handlar så mycket om pris, garantier och däckhotell för vinterdäcken på vinter. Jag tror på en modell där vi tar betalt för mobilitet, antingen per kilometer eller per månad. Kunderna kommer kanske inte att vilja äga sin bil på samma sätt som i dag utan betala för tjänsten eller betala per månad där allt ingår. Det är mobiliteten som är värdet och det vi säljer.

Volvos första elbil kommer 2019 och om tre år tror Håkan Samuelsson att utvecklingen av förbränningsmotorn stannar av.

– Vi kan komma ner till 95 gram i snitt med dieselmotorer men efter 2020 ska vi komma lägre och då blir det svårare och dyrare. Där tror vi att elektrifiering är lösningen och vi kommer att erbjuda både hybrider och rena elbilar. Vi kommer att presentera en elbil på SPA-plattformen och en mindre på CMA-plattformen, lovar Samuelsson.

Suv:arna ska få Volvo att växa till 800 000 bilar per år men det är de nya elbilarna ska ta Volvo förbi miljongränsen.

Lämna ett svar