Domen som kan avgöra dieselns framtid

Sommaren 2015 briserade den stora dieselskandalen när Volkswagen anklagades för att ha manipulerat tester av utsläppsvärden från dieselmotorer.

Fusket gick ut på att trimma motorn under de labbtester som utförs för att fastställa förbrukning och utsläpp. När bilen kände av att den utsattes för ett test – stod i ett labb – så såg bilens dator till att hålla utsläppen på låga nivåer. Men väl ute i trafik igen stack framför allt kväveoxid-utsläppen, eller nox, i väg ordentligt.

Volkswagen erkände sedermera fusket och är nu i full färd med att betala böter och åtgärda de berörda bilarna.

LÄS MER: Tyskland överens om ny dieselplan

Audi och Mercedes återkallade frivilligt

Men tidigare i år kom uppgifter som tydde på att dieselskandalen är långt ifrån över.

Vad som började som ett otydligt uttalande från Mercedes där de varnade för att myndigheternas kontroll kan leda till bestraffningar och återkallelser slutade med tre miljoner frivilligt återkallade bilar.

Och i förra veckan fortsatte de proaktiva åtgärderna från tyska biltillverkare när Audi meddelade att de frivilligt återkallar 850 000 bilar för att uppdatera mjukvaran. 

I samband med Audis besked kom uppgifter som skakade om den tyska bilindustrin ännu mer och som ser ut att få dieselskandalen att växa. 

LÄS MER: VW erkänner brott – kostar 39 miljarder 

Kartellbildning blev startskottet på dieselskandalen

Såväl Audi som Mercedes, samt Porsche, Volkswagen och BMW anklagas för att ha ingått en kartell och olagliga samarbeten under 1990-talet. 

Maskopin, som nu utreds av EU, ska ha inkluderat de försök till att fuska med utsläppsvärdena i labbtesterna. Enligt Der Spiegel träffades de i hemliga grupper för att diskutera priset, leverantören, teknologin och till och med avgasreningen av sina dieseldrivna fordon. 

Enligt uppgifter till Reuters var det Daimler som kastade ljus på den misstänka kartellbildningen, i utbyte mot immunitet. Skulle biltillverkarna anses vara skyldiga kan de få böta upp till tio procent av sina årliga intäkter. 

Den frivilliga återkallningen ska ha varit en proaktiv åtgärd i syfte att undvika de dieselförbud som nu hotar flera tyska städer. 

LÄS MER: Volkswagen kompenserar sina europeiska kunder

Domen avgör dieselns framtid

I en rättegång som hållits i Stuttgart ska frågetecknet kring hur dieselskandalen hanteras på bästa sätt rätas ut: antingen att införa ett dieselförbud eller att gå på biltillverkarnas löfte om reningsåtgärder för dieselmotorer. 

Tyska städer har länge haft problem med halten kvävedioxid som ofta ligger över de tillåtna gränsvärdena – ett miljöproblem som nu har öppnat upp för ett dieselförbud. 

Men biltillverkarna motsätter sig förbudet, samtidigt som domaren är tveksam till att deras åtgärder lyckas råda bot på problemet i de tyska städerna. 

I och med att flera andra städer diskuterar dieselförbudsfrågan anses domen i den tyska bilstaden vara viktig för utvecklingen i hela landet. 

Domen väntas falla under fredagen. 

Lämna ett svar