De blir först ut med verklig förbrukning

I höst ska de nya mätmetoderna för bränsleförbrukning introduceras. Ingen vet ännu exakt hur de nya mätningarna ska genomföras men de ska bättre än mätningarna i dag spegla verklig körning. Det finns också tydliga krav på hur mycket förbrukningen får öka vid mätningar i verklig trafik. Det är också de här nya mätmetoderna som ligger till grund för EU:s krav på snittutsläpp för varje tillverkare.

PSA-gruppen meddelade tidigt att de planerade att publicera sina egna siffror för verklig förbrukning. Och under bilsalongen i Genève öppnade gruppen flera hemsidor där det går att se de nya uppdaterade förbrukningssiffrorna.

BRÄNSLEBLUFFEN: Så mycket drar din bil – egentligen

Siffror från 58 bilmodeller – över 1000 bilar

Mätmetoden som PSA baseras på testprotokollet från EU:s Transport&Environment samt det franska naturvårdsverket. Totalt omfattar de nya förbrukningslistorna 58 bilmodeller från PSA-gruppen vilket betyder över 1000 olika bilar. Siffrorna har också verifierats av Bureau Veritas.

I listorna finns samma drivlina i tre olika kategorier baserat på karosstyp, utrustningsnivå och däckdimensioner. På respektive lands hemsida ska det också gå att göra kalkyler på hur mycket bilen kommer att förbruka beroende på last och körstil.

Till att börja med finns PSA-gruppens tjänst i sex länder, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien och Schweiz men övriga länder i Europa ska lanseras efterhand.

Mätningarna genomförs på allmän väg

Mätningarna har genomförts på allmänna vägar där fördelningen varit 23 km i stadstrafik, 40 km på landsväg och 30 km på motorväg. Bilarna har också haft klimatanläggningarna påslagna och passagerare. Terrängen har varierat.

Tills vidare finns uppgifter om förbrukning och CO2-utsläpp och i sommar ska PSA komplettera med siffror för nox-utsläpp.

Lämna ett svar