Därför blir det fler och dyrare stenskott

Smutsiga vägar med mycket sten och grus betyder allt större risk för stenskott i vindrutan. Men det är inte bara vägarnas skick som påverkar.

Moderna bilar har korta så kallade överhäng för att det ska gå att få större utrymmen inne i bilen utan att förlänga bilen. Och med korta överhäng kommer bakhjulen närmare kofångaren och däcken har lättare att sprätta upp stenar mot bilarna bakom. I dag saknas oftast också stänkskydd som tidigare var standard på bilarna. Stänkskydden är borta på grund av designkrav och krav på lägre luftmotstånd.

För att få lägre luftmotstånd byggs bilarna på ett sånt sätt att luften släpper taget om bilen enklare.

Enligt ett pressmeddelande från försäkringsbolaget If skedde hela 432 000 glasskador på svenska bilar förra året. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år och en följd av både minskat vägunderhåll och ny design på bilarna.

Även små stenar blir riktiga projektiler

– Tiden då is och snö hunnit smälta från vägarna men gruset ännu inte sopats upp är högsäsong för stenskotten. Även små stenar blir riktiga projektiler då de skjuts iväg från däcken på framförvarande bil, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Varje glasskada är dyrare att reparera i dag jämfört med tidigare. En anledning är att biltillverkarna monterar kameror och radarsystem i vindrutorna för att klara krav på tekniska finesser som adaptiv farthållare, autobroms, skyltläsning och filkörningsassistent.

– Det är viktigt att komma ihåg att en vindruta inte bara är en stor bit glas. På nyare bilar kan en mängd tekniska system antingen sitta i rutan eller direkt påverkas av den. Har bilen till exempel kameror som hanterar farthållare eller autobroms behöver systemen kontrolleras och ställas in efter att rutan bytts, säger Dan Falconer.

Men det finns sätt att klara sig undan dyra stenskott:

* Håll avstånd till bilen framför.

* Har rutan väl blivit skadad gäller det att snabbt tejpa rutan för att förhindra att smuts kommer in i sprickan. Men åk alltid till glasmästaren – sprickan blir bara dyrare att laga för varje dag som går.

Guide: så får du de dyra felen fixade billigt 

Lämna ett svar