Biltest: Toyota Prius – äntligen en bränslesnål laddhybrid

Jag har då och då försökt att påpeka det märkliga med att laddhybrider så ensidigt anses vara bra för miljön. När vi till exempel långtestade en Mitsubishi Outlander PHEV noterade vi väldigt höga förbrukningssiffror på motorväg. Outlandern släpade runt på sitt stora batteri och när elen var slut ville den gärna suga i sig en liter bensin per motorvägsmil. En laddhybrid som används på långkörningar är sannerligen ingen miljövän.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Toyota Prius PHEV 

Toyota kan ha löst problemet

Men kanske har Toyota löst problemet. För trots ett rejält batteri, 8,8 kWh, så stannar min motorvägsförbrukning på 4,2 liter per tio mil. Jämfört med Mitsubishin är det mindre än hälften vilket förstås till viss del förklaras med att Outlandern är en betydligt större och tyngre bil.

Ändå ska Toyota ha en eloge för att de byggt en väldigt snål bil i alla körförhållanden. Elen i batteriet räcker till daglig pendling – cirka fem mil – och det går att ladda på två timmar.

Jag behöver inte tänka så mycket på hur jag kör, hur jag tankar eller laddar. Prius PHEV ger mig oavsett en låg förbrukning, och det är bra.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Toyota Prius PHEV 

Litet lastutrymme

Nu kommer batteriet och eldriften ändå med några klara nackdelar. Lastutrymmet är mycket litet då batteriet stjäl massor av plats. Toyota har löst det genom att lyfta golvet i bagageutrymmet och plocka bort mittenplatsen i baksätet. Bilen blir alltså fyrsitsig och med väldigt litet lastutrymme.

Jag har också lite problem med sittpositionen. På något konstigt sätt känns det som att jag sitter för långt bak jämfört med instrumenteringen. Toyota blandar och ger i inredningen med snygg pianolack, rejäl pekskärm och både snygga och praktiska lösningar. Till det en gammal fotomkopplare för parkeringsbromsen – den tiden trodde jag verkligen var över.

Det handlar förstås om att spara vikt och pengar och därför har Toyota tvingats prioritera. Testbilen hade solpaneler på taket som kan både driva bilens elsystem och ladda batteriet. Panelen ska kunna ge fem kilometers extra räckvidd och bara vetskapen att jag åker runt och laddar solel är bra.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Toyota Prius PHEV 

Lämna ett svar