Berggren: Volvo vill försena svenska bonus-malus-förslaget

Det var i slutet av mars som regeringen i sin vårbudget presenterade ett förslag till ett nytt system för skatt på bilar.

Alla rasade.

Alla tyckte att just deras bil skulle straffas för hårt.

Alla tyckte att det här med elbilar var galet och att elbilarna inte kommer att kunna ersätta de fossildrivna bilarna än på många år.

LÄS MER: Så påverkar bilskatteförslaget dig 

Men till slut tystnade till och med de som var allra argast. Under politikerveckan i Almedalen var det inte som ens nämnde bonus-malus eller bilskatt. Väck inte den björn som sover.

Lobbyarbete för att mildra förslaget

Bakom kulisserna pågår ändå ett idogt lobbyarbete för att försöka mildra och försena förslaget. Enligt mina källor har bland annat Volvo – som skulle straffas hårt om de nya reglerna slog igenom med full kraft redan nästa sommar – försökt påverka regeringen.

Det finns också ett par osäkra faktorer. I höst träder EU:s nya mätmetoder för bilars förbrukning i kraft. Reglerna gäller framför allt bilar som typgodkänns i EU efter den 1 september 2017. De nya reglerna ska bara gälla nya ”biltyper” och under en övergångsperiod på 16 månader, till och med 31 december 2018, ska bilbranschen fortfarande använde dagens NEDC-värden.

Först i september 2018 måste alla nya bilar mätas enligt den tuffare WLATP-metoden. Men EU råder också medlemsländarna att basera sina skatter och avgifter på bilar enligt NEDC-värdena till och med 1 januari 2019.

Det blir alltså en väldigt långsam och seg övergångsperiod till de nya mätningarna som alla vet kommer att visa en högre förbrukning än i dag.

”Kommer säkert skjuta upp skattereglerna”

Samtidigt sänker EU sina gränser för avgifter år för år. Det blir alltså tuffare att sälja bilar som släpper ut mycket CO2. Men även här har bilbranschen lyckats försena och mildra förslaget med långa övergångsperioder.

Med tanke på de nya EU-reglerna och osäkerheten runt WLTP-metoden gissar jag att regeringen kommer att presentera en förändring av bonus-malus-förslaget. Jag blir inte förvånad om förslaget skjuts fram minst ett halvår och kanske till och med ytterligare ett år för att matcha EU:s rekommendation för 1 januari 2019. Och alldeles säkert kommer de svenska skatterna att baseras på NEDC i ett och ett halvår till.

Därmed skulle Volvo hinna ställa om till sina nya mer elektrifierade bilar och den svenska folkbilen slippa straffbeskattning.

LÄS MER: Jan-Erik Berggren: Fegt av Volvo att bara satsa på elbilar 

Sen är det en annan sak vad regeringen ska göra med de uteblivna intäkterna från bilarna om de skjuter upp den nya skatten. För alla vet att bonus-malus var kraftigt överdimensionerat och skulle med dagens bilpark ge staten ett rejält tillskott i kassan.

Försenas införandet av det nya skatteförslaget minskar också statens intäkter medan utgifterna, bonusen, ökar.

Regeringen Löfven har en hel del att fundera på inför höstens riksdag och arbetet med valårsbudgeten.

Lämna ett svar