Berggren: Påsktrafiken visar vad som är fel i Nollvisionen

Påsktrafiken är varje år en tydlig termometer över hur vi mår i den svenska trafiken. Och om det var kyligt ute är det tydligt att något är sjukt med trafiksäkerhetsarbetet. För även om det var få olyckor med döda och allvarligt skadade så var det många stora olyckor, många kraftiga trafikstörningar och massor av onödig osäkerhet. 

Vädret ställde till en en del – förstås, men sånt får vi räkna med i april – men vädret räddade också liv. När det är snökaos går trafiken långsammare, det blir fler olyckor men lindrigare. Det är farten som dödar och värst av allt är soliga varma sommardagar med många bilister i hög fart.

Ändå visade påsktrafiken att vi inte kommer så mycket längre med dagens taktik. Dödstalen är som de är och de vandrar lite upp och ner beroende på slumpen. En bussolycka utanför Sveg – ja, då blir det den värsta olycksmånaden i mannaminne. Hade fler i bussen haft säkerhetsbälte – ja, då är trafiken rekordsäker.

LÄS MER: Därför är dubbdäckslagen fel 

Men det är dags att bygga bort slumpen och skapa en tydlig och klar att-göra-lista. En lista som finansministern Magdalena Andersson gärna får finansiera med pengarna hon plockar av bilägarna i form av ökade straffskatter.

1) Bättre och tydligare regler för vinter- och dubbdäck. Vi kan inte ha ännu en vår eller en höst där för många kör med fel däck. 

2) En tydlig plan för fler motorvägar och fler vägar med mitträcken. Vägar där vi inte möts på samma körbana är så mycket säkrare. Och vi vet förstås var de ska byggas – till och från våra fjällorter.

3) Ett bättre varningssystem utmed våra få men stora motorvägar. Vi kan inte hålla på och dundra in  olyckor och stillastående bilar.

4) Bättre och tydligare regler för hur vi använder säkerhetsbälte i bussar och lastbilar. Bättre bältespåminnare och bättre verktyg för förarna att verkligen kunna ta det ansvar de har.

5) En gång för alla komma tillrätta med alkoholen i trafiken. Polisen måste fortsätta och utöka sina kontroller och de notoriska rattfylleristerna ska plockas bort från vägarna.

Om vi inte börjar jobba med den här listan så kommer vi inte att plocka ner olyckstalen så värst mycket mer och Nollvisionen blir inte så mycket mer än en vision. De självkörande bilarna och fler bilar med autobroms kommer att sänka dödstalen på sikt men det kommer att dröja minst fem till tio år innan de får en verklig effekt på trafikmiljön.

Lämna ett svar