Berggren: Föraren och de vuxna bär ansvaret för att bältet används i bussen

Visst kan olyckan alltid vara framme. Och det går inte att skydda sig mot allt. Men det går att skydda sig mot rätt mycket och det går framför allt att använda den skyddsutrustning som finns på ett korrekt sätt.

Nu ska bussolyckan i Härjedalen utredas av polismyndigheten men jag gissar att alla vi som i går googlade på ”buss och bälte och regler” också såg lagtexten:

* Det är föraren som är ansvarig för att barn under 15 år använder bilbältet.

* Är det en buss som har bälten – och det var det i det här fallet – ska ska de användas. De över 15 år har ett eget ansvar men föraren ska också informera om bältesreglerna på ett korrekt sätt.

Ett mycket stort ansvar vilar alltså på föraren och, skulle jag vilja säga, de andra vuxna som finns i bussen. Men vi vet också alla hur det brukar se ut i bussarna. För några år sedan gjordes en undersökning som visade att bara tre av tio använde bilbälte i buss och det finns andra undersökningar som visar att den siffran är ännu lägre.

Därför ska vi den här gången tänka längre än till att peka ut ansvariga och skyldiga. Vi är alla skyldiga till att inte ta den här lagen på allvar. Alla vi som någon gång struntat i att använda bilbältet i en buss ska i dag känna skuld. För vi har bidragit till att några som satt i olycksbussen valde att inte sätta på sig det nödvändiga bältet.

Det är också hög tid att se över reglerna för bilbältesanvändning ytterligare en gång. Det finns också ny teknik att ta till som kan öka säkerheten i bussarna ytterligare:

* Ford har visat en krockkudde i bilbältet som skulle vara perfekt för användning i bussar.

* Det skulle tekniskt vara lätt att begränsa bussen om någon som sitter på sin stol inte använder bältet. Funktionen skulle kunna aktiveras över en viss hastighet.

* Kanske är det också dags att ge föraren ansvar för att bälte används av alla upp till 18 år, istället för 15 år som i dag. Jag är inte säker på att 15-åringar klarar av att ta det här ansvaret.

Att införa mycket tydliga regler för fram allt fjärrtrafiken är viktigt. Men allra viktigast är att vi nu tillsammans börjar visa hur bra och viktigt det är att använda bälte i bussen.
 

För vi vet hur det är med barn och ungdomar – de gör inte som vi säger utan som vi gör.


Lämna ett svar