Begtipset: Bekväma Citroën C5 kombi

Citroën fick till en riktig tjänstebilsfavorit med den stora och rymliga C5-kombin.

Den första generationen hade vissa kvalitetsproblem men generation två som började säljas 2008 var betydligt bättre.

Ja, förutom bränsleförbrukningen då.

Citroën C5 var i början av 2000-talet lite som Peugeot 308 är i dag. En uppstickare som rörde om på tjänstebilsmarknaden och som också hittade en fin liten hörna av marknaden som bra dragbil.

Många barnfamiljer letar än i dag efter en gammal C5:a för att dra husvagnen. Gasfjädringen och den tillhörande fina komforten, jo, det finns förstås också varianter med en konventionell stålfjädring.

Se upp med en klassisk mina

Nu finns det en klassisk mina som du som C5-köpare behöver se upp med. Det finns nämligen två olika Citroën C5 av 2008 års modell. Det är förstås modellbytet som spökar och i det här specifika fallet är det viktigt.

Gamla C5 ser betydligt annorlunda ut än den nyare C5 – trots att båda som sagt kan ha 2008 som årsmodell. Den äldre bilen har ett rejält bagageutrymme men låter er inte luras. Kvaliteten är mycket bättre i den nyare bilen och i valet av begagnad C5:a är det lätt att plocka den nyare före den äldre.

På marknaden finns det gott om dieselmotorer och med tanke på den höga förbrukningen så behöver den som kör mycket tänka till och plocka fram miniräknaren. Men glöm då inte att ta med skatten i ekvationen då äldre dieselmotorer ofta straffskattas hårt.

Finns franska egenheter

Då, 2008, konkurrerande Citroën C5 med bilar som Saab 9-5, Volvo V70, Ford Mondeo och VW Passat. Men även om C5 kanske inte hängde med de andra i nybilstesterna känns C5:an som ett bra begagnatalternativ, inte minst tack vare ett neutralt utseende och gott om utrymme.

Jo, en sak till. Det här är en fransk bil så det finns egenheter. I C5:s fall är det en ratt med fast nav. Lite märkligt för den som inte är van.

PLUS

Gasfjädring. Numera är den klassiska gasfjädringen från Citroën borta så vill man ha den komforten blir det till att köpa lite äldre bilar.

Bättre. Citroën vässade kvaliteten till den här generationen.

MINUS

Utrymmen. Baksätet är inte så stort – på höjden – på grund av den sluttande taklinjen.

Förbrukning. På den tiden var det verkligen inte alla som satsade på snåla motorer.

SE UPP MED

Glapp. Bilen har fått många klagomål på glappande styrleder.

Pris: Från cirka 60 000 kronor. 

Motor: Fyrcylindrig bensin.

Cylindervolym: 1997 cc.

Effekt: 143 hk.

Vridmoment: 180 Nm.

0–100 km/h: 10,5 sekunder.

Toppfart: 206 km/h.

Kraftöverföring: Framhjulsdrift, manuell.

Förbrukning: 1,15 liter per tio mil.

CO2: Ingen uppgift.

LängdxBreddxHöjd: 4829x2096x1471mm.

Tjänstevikt: 1619 kg.

 

Lämna ett svar