Volvo välkomnas till Formel E

Att Volvo gjort sig av med racingteamet Polestar behöver inte betyda att det är färdigtävlat. När Auto Motor & Sport träffade den före detta marknadschefen Alain Visser i fjol öppnade han för ett deltagande i den nya elbilsserien Formel E.

– Vi följer serien mycket noggrant och har gjort riktigt djupa analyser men ännu inte fattat något beslut. När man har en begränsad budget att spendera måste man överväga noggrant var pengarna placeras, sa han till tidningen.

”Valuta för pengarna i Formel E”

Eftersom Formel E är en så ung motorsport innebär det fortfarande en förhållandevis liten investering att vara med.

– I jämförelse med annan motorsport är det betydligt bättre valuta för pengarna i Formula E, sa han till Auto Motor & Sport.

Vid tiden för intervjun var det redan för sent att kunna ställa upp i den andra säsongen 2016. Men Michelin-chefen Pascal Couasnon, som är ansvarig för däcken som alla tävlande måste använda, tror att Volvo skulle göra bra ifrån sig i elbilsserien om de bestämmer sig för att delta i framtiden.

– Formel E är ett perfekt laboratorium för att jobba med de här sakerna. Jag är säker på att det skulle passa dem. De har redan flera intressanta plug in-hybrider, så det skulle inte bli något nytt för dem, säger han från ett av tälten på racingområdet i Paris.

”Kan inte förlora på att vara med”

Hur det sedan går i tävlingarna är mindre viktigt för den svenska tillverkaren, tycker Pascal Couasnon.

– Skulle de kunna vara med och tävla om segern på en gång? Det vet jag inte. Men vad jag är säker på är att de skulle lära sig mycket som de kan använda i deras bilar. I den här typen av motorsport, där det är det bakomliggande syftet som är det viktiga, kan man aldrig förlora på att vara med.

Lite längre bort, i tältet där det vinnande stallet Abt Schaeffler Audi har sina bilar, står en kostymklädd Carl Gurdjian, son till den avlidne Formel 1-föraren Philippe Gurdjian. Han är chef för den brittiska byrån PHG International som arbetar med marknadsföringen av Formel E, Formel 1 och biltillverkare som Ferrari, Mercedes och Lotus.

– Jag har inte hört något om Volvo. Men jag tror att Formel E är ett utvecklingslaboratorium för framtiden och jag är övertygad om att de skulle kunna vara med om de vill. Det vore bra för sporten, säger han.

Men för tillfället ser startfältet ut att vara fullt. Till nästa säsong har Jaguar lyckats knipa den sista platsen i serien.

– Jag vet att många andra tillverkare vill vara med, men det finns bara tio platser, säger Serge Grisin, teknisk chef för Michelin Motorsport.

Allt om bilar har sökt Volvo för en kommentar.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Lämna ett svar