Här rullar sista Volvo V70 av bandet

1 250 000 exemplar av Volvo V70 har tillverkats sedan den första generationen introducerades 1996. Och modellen har varit Sveriges mest sålda i 20 år. Men 25 april markerar slutet för denna älskade bil. Här rullar nämligen det allra sista exemplaret – En röd Volvo V70 D3 – av bandet i Torslandafabriken.

– Det känns att ta farväl av en klassiker, en bil som älskats högt av många svenskar. Den har kommit att stå som symbol för att Volvo+herrgårdsvagn+familjebil är lika med den svenska livsstilen, säger Jessica Span, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige.

Volvo har byggt kombibilar – eller herrgårdsvagnar som man föredrar att kalla dem – under många år. Först ut var Volvo Duett 1953 och sedan dess har vi sett kombiversioner av ett stort antal modeller, från Amazon och framåt.

BILTEST: Så bra är sista V70 – Classic

Volvo V70 debuterade 1996

Den första Volvo V70-bilen kom 1996, då den ersatte Volvo 850 döptes om. Sedan dess har det följt tre generationer av modellen. Totalt tillverkades 1 250 000 exemplar av Volvo V70 i fabrikerna i Torslanda och i Gent.

Den tredje sista generationen av modellen lanserades 2007 och fick 2014 en uppgradering. Sverige har de senaste åren varit klart största marknaden för bilen och har under flera år sålt över 30 000 exemplar av modellen.

Inför det sista modellåret som alltså blev 2016 kom V70 i den så kallade Classic-version, en tradition när en Volvomodell är på väg ur produktionen.

– Man brukar ju säga att en bils sista årsmodell är den allra bästa. Och tittar vi på de svenska försäljningssiffrorna för förra året så visar det sig att våra kunder tycker likadant. Förra året var ett av toppförsäljningsåren för Volvo V70 och systerbilen Volvo XC70, konstaterar Jessica Span.

BILDEXTRA: Se Volvos klassiska herrgårdsvagnar genom åren

Andra veckan i maj tas XC70 ur produktion

Volvo XC70, som bygger på V70, är också snart historia. De sista bilarna kommer att byggas under den andra veckan i maj. De här sista tillverkade exemplaren av V70 och XC70 kommer dock aldrig att nå några kunder. De kommer istället att köras till Volvo Museum i Arendal.

För Volvo och fabriken i Torslanda betyder V70:s uttåg nya utmaningar. Nu förbereder man sig för fullt för nästa modell: Inom kort startar produktionen av S90 och i juni är det dags för kombin V90.

Dags för en ny Volvo? Se vad du får för din gamla här!

Lämna ett svar