Volvo skriver avtal med TomTom

Navigering i bilen är populärt och TomTom är tillsammans med Garmin den stora leverantören. Marknaden för personliga navigatorer är stabil.

– Av alla nya bilar som såldes under 2015 hade 20 procent inbyggd navigator, så det finns en stor marknad för personliga navigatorer, säger TomToms Andreas Bolonassos när han visar den nya generationen.

För att möta konkurrensen från navigeringsyjänster i mobiltelefonen har TomTom snabbat på processorerna. Alla som köper en av de nya navigatorerna får också tillgång till trafiktjänsten och kartuppdateringar. Kartor och information uppdateras automatiskt via ditt hemmabredband och kartorna ritas om en till två gånger per kvartal.

Lär sig dina vanliga körsträckor

I den nya generationen finns också en slags intelligens där navigatorn lär sig dina vanliga körsträckor, du behöver alltså inte knappa vägar som du kör ofta, det vet navigatorn redan. Den nya generationen är också kompatibla med mobiltelefoner och deras tjänster för röststyrning.

TomTom GO 5200 och 6200 har inbyggda simkort medan 520 och 610 körs via din telefons datatrafik. Siffrorna fem och sex anger storleken i tum på bildskärmen.

 

Men varför ska jag använda en navigator i stället för till exempel Google Maps-appen i telefonen?

– Trafiktjänsten som kan berätta om störningar i trafiken är kanske den största skillnaden jämfört med från a till b-navigatorer. Många tycker också att de inte vill låsa upp telefonen för navigering, du kanske vill lyssna på musik eller använda den till annat. Vi har väl alla varit med om att det ringer i telefonen precis som du närmar dig en viktig korsning, säger Andreas Bolonassos.

– Jag brukar säga att ska du skära upp en oxfilé så använder du inte din fickkniv utan en riktigt bra Global-kniv, samma sak med navigering.

Funderar du på att sälja din bil? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar