Autoliv startar nytt företag med Volvo

Efter samarbetet med Uber om att utveckla teknik för självkörande bilar ger sig Volvo in i nästa affärsprojekt. Den här gången ska Volvo arbeta tillsammans med Autoliv. Det gemensamma nya företaget ska ha sitt huvudkontor i Göteborg och inledningsvis ska Volvo och Autoliv bidra med 200 personer vardera. På sikt räknar Volvo och Autoliv att det nya företaget ska ha över 600 anställda.

Företaget ska främst arbeta med att utveckla mjukvara för nästa generation självkörande bilar. Programvaran och tekniken ska användas i Volvo-bilar men Autoliv ska också kunna sälja programvaran till andra biltillverkare. Vinsten från den försäljningen ska delas mellan de två företagen.

”Skapa ett världsledande företag”

Autoliv beskriver sig själva som världsledande inom säkerhetssystem till bilar, både gällande aktiv och passiv säkerhet. Volvo drivs av sin vision att 2020 ska ingen person i en Volvo-bil dödas eller skadas allvarligt.

– Genom att kombinera vårt kunnande ska vi skapa ett världsledande företag inom mjukvaruutveckling av Autonomous Drive-system och få ut den här spännande tekniken snabbare till våra kunder, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Den första produkten från det gemensamma företaget ska vara klar för presentation på marknaden 2019.

Chef för det nya företaget blir Dennis Nobelius, i dag landschef i Schweiz för Volvo men tidigare chef för utvecklingen av de nya 90-seriebilarna.

Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar