Volvo misstänks för kartellbildning

Volvo AB är i blåsväder.

Tillsammans med andra lastbilstillverkare – Scania, Daimler, Iveco, Renault Trucks och MAN – misstänks biltillverkaren för kartellbildning och det kan stå dem dyrt.

Enligt insatta källor till Bloomberg News väntas EU dela ut rekordböter till Volvo AB – alltså mer än det tidigare rekordet på 1,7 miljarder euro som utdömdes efter Libor-kartellen 2013.

Böterna kan komma att delas ut som tidigast i slutet av månaden.

 LÄS MER: Här tankar du billigast i Sverige – län för län

Tyska myndigheter undersöker

Kartellbildningen ska ha pågått under perioden 1997-2011 och de flesta inblandade företagen, däribland Volvo, har valt att en förlikning och lagt undan hundratals miljoner kronor för att betala böterna, enligt Bloomberg News.

Volkswagen kan slippa böter eftersom de var först med att påtala kartellbildningen. Men de kan trots det få böter för kartellbildning på annat håll.

Polisen har nämligen inlett en undersökning gällande samma typ av brott vid inköp av stål i Tyskland.

Där är Volkswagen – tillsammans med Daimler, BMW och leverantörerna Bosch och ZF – ett av de företag vars lokaler som sökts igenom.

– Vi stöder myndigheterna med den pågående utredningen, säger en talesman för bilföretaget till Automotive News.

Sex biltillverkare och billeverantörer söktes igenom den 23 juni i år och bland de inblandade är Volkswagen, Daimler, BMW och leverantörerna Bosch och ZF. Det sjätte företaget är inte känt.

”50 personer deltog”

I samarbete med polisen har Kartellmyndigheten sökt igenom bilföretagens lokaler och kontor.

– Vi kan bekräfta att representanter från Kartellmyndigheten sökte igenom kontoren i Wolfsburg i samband med en pågående utredning. Volkswagen stöder myndigheterna med den pågående utredningen, säger en talesperson för Volkswagen till Automotive News.

Daimler, ZF och BMW bekräftar för Automotive News att de har blivit genomsökta och att de samarbetar med myndigheterna. Bosch säger att deras lokaler i Zuffenhausen och Gerlingen-Schillerhoehe i Stuttgart har sökts igenom.

– Totalt var det 50 personer från Kartellmyndigheten som deltog. De stöddes av polis och ordningsmakten, säger Volkswagens talesperson.

 Sugen på en Volkswagen? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar