Volkswagen släpper vässad Clubsport S

Jämfört med sin föregångare, som lanserades i mars för att uppmärksamma Volkswagens 40-årsjubileum, har Golf GTI Clubsport S betydligt fler hästkrafter: 310 jämfört med 265, (290 med VW:s boost-funktion).

Den är snabbast av alla GTI-modeller genom åren med en maxhastighet över 250 kilometer i timmen. Under huven finns en turboladdad 2,0-liters motor.

Golf GTI Clubsport S ska också enligt Volkswagen, vara ännu mer banoptimerad än Golf GTI Clubsport, och ha siktet inställt på Nürburgring. Den har redan setts i höghastighetsträning på den välkända tyska racingbanan.

PRIVATLEASING: 11 smarta bilar med helrätt månadskostnad

Nya bilen ska visas upp nästa vecka

Förutom att S-varianten är kraftfullare än Golf GTI Clubsport är den även lättare och väger under 1433 kilo. Att vara kraftfull och lätt är viktiga egenskaper för bilar med ambitioner att nå framgångar i racingtävlingar.

Produktionen av Volkswagen Golf GTI Clubsport S kommer att begränsa sig till 5 000 exemplar. Vad priset blir är ännu inte känt. Men den kommer med all sannolik att bli dyrare än Golf GTI Clubsport, som kostar från cirka 300 000 kronor.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S ska börja säljas senare i år. Men redan i nästa vecka kan den beskådas för första gången. Den visas upp den fjärde maj i samband med den stora GTI-träffen vid sjön Wörthsee i Österrike.

Super-Golfen R 400 läggs ned

Lanseringen av Golf GTI Clubsport S kan ses som ett försök att lägga ”plåster på såren” från Volkswagens sida när det gäller haveriet med Golf R 400. Denna superbil skulle ha en effekt på 400 hästkrafter med sin hårt trimmade EA888-motor.

Allt var upplagt för att sätta den i serieproduktion under detta år. Men så – på hösten förra året – så exploderade jätteskandalen ”Dieselgate” hos Volkswagen. Den medförde att en mängd planer fick ändras för att spara utgifter inför de kommande böterna och skadestånden.

Ett av nedläggningsbesluten gällde Volkswagens prestigeprojekt Golf R 400.

Sugen på en Golf GTI? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar