Vilken skönhet! Första Shelby Cobran till salu

Inte nog med att bilmärket har legendstatus. Förstaexemplar är lika sällsynta till försäljning som de är exklusiva.

Den första Shelby Cobran som byggdes har serienummer CSX 2000 och ska nu alltså upp på auktion. Det sker på Monterey Auction, i regi av Sothebys, i Kalifornien i slutet av augusti. Där väntas förstaexemplaret av Shelby Cobran bli en av de absolut största dyrgriparna.

Vann många tävlingar

Det var den amerikanska racerföraren och bilkonstruktören Carroll Shelby (1923-2012) som skapade Shelby Cobra. Efter att ha tvingats sluta sin tävlingskarriär på grund av hjärtproblem ville han försöka bygga världens snabbaste sportbil.

Hans idé var enkel: plocka ner en stor, stark och pålitlig amerikansk V8-motor i ett lätt europeiskt chassi. 1962 blev hans idé verklighet. För, den då, nya V8-motorn på 260-kubik svarade Ford. Chassit kom från engelska AC Cars – vid den tidpunkten – lätt bedagade Ace-modell.

Resultatet av kombinationen döptes till Shelby Cobra. Bilen gjorde tävlingsdebut på Riverside-banan i Kalifornien bara några månader efter tillverkningsstarten 1962. Tävlingsframgångarna blev sedan många fram till 1968 då Shelby Cobra slutade att tillverkas.

 LÄS MER: Unik Porsche glömd på bakgård i 40 år

Välanvänd bil

Den legendariska racerbilen har fått många efterföljare, bland dem Ford GT40 och Dodge Viper. Liksom olika specialvarianter av Ford Mustang.

Det första exemplaret av Shelby Cobra – med serienumret CSX 2000 – har varit testbil och pressbil vid olika evenemang och är därför välänvänd. Den har dock alltid varit i Carroll Shelbys ägo och har skötts om väl.

Även ett annat av Carroll Shelbys personliga Shelby Cobra-exemplar kommer att auktioneras ut i Monterey i augusti. Det exemplaret har varit Carroll Shelbys bruksbil.

 Sugen på en häftigare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar