Efter explosion: VW tar tillbaka Touran Ecofuel

Polis, räddningstjänst och ambulans fick larm om explosionen på måndagen klockan 17.10. När föraren höll på att tanka bilen så sprängdes den. Föraren färdades till sjukhus med lindriga skador.

– Han är skärrad så klart. Vem skulle inte bli det om det smäller så, sa Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

– Det är tanken på bilen som exploderat.

En hund avled i samband med explosionen.

 LÄS MER: Chris Evans lämnar Top Gear

Återkallar 909 bilar

Volkswagen kommer nu återkallar 909 bilar av gasbilen Touran Ecofuel årsmodell 2006-2009, skriver de i ett pressmeddelande.

Återställningsaktionen ska ha varit planerad redan innan olyckan och biltillverkaren ska även ha känt till bristerna i gastankarna.

– Det är tanksituationen som kan vara farlig om man har ett allvarligt problem med gastanken, säger Marcus Thomasfolk, företagets informationschef till Aftonbladet.

– Sådant här upptäcks i samband med inspektioner. Återställningsauktionen blev aktiv, inte bara i Sverige utan även i andra länder, i början av juni. Sedan är det så att man ska definiera bilägare på varje marknad. Brevet till kunderna var på väg ut, säger Thomasfolk.

Enligt pressmeddelandet kommer de berörda kunderna få ett brev hemskickat och biltillverkaren kommer också försöka nå de på andra sätt.

De uppmanar också kunderna att inte tanka bilarna med gas innan tankarna inspekterats.

”Väldigt lite har hänt”

Enligt Sveriges fordonsverkstäders förening, SFVF, var kritiska efter olyckan och sa att problematiken var känd sedan tidigare eftersom gastankar inte kontrolleras vid en vanlig besiktning. Det är också svårt att upptäcka en rostig eller skadad tank eftersom plastskydden under bilar inte demonteras regelbundet.

– SFVF har påtalat det här problemet redan vid förra gasexplosionen i Linköping, men tyvärr har väldigt lite hänt för att motverka att det ska hända igen, säger de i ett pressmeddelande.

De vänder sig nu direkt till myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, och Transportstyrelsen för att råda bot på problemet.

– Det är bara tur att ingen har dött vid dessa explosioner. Det är en kraftig tryckvåg som uppstår och splittereffekten kan också var stor. Därmed kan många skadas även i närheten av bilen, säger Bo Ericsson.

 Sugen på en säkrare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar