Viktigaste nyheterna på bilsalongen i LA

Alfa Romeo

Efter prestigemodellen Giulia fortsätter Alfa Romeo sin stora modelloffensiv. Flera bilar ska byggas på samma plattform som Giulia och i LA visar Alfa sin crossover Stelvio. Det blir en direkt konkurrent till BMW X3 och Audi Q5 och kommer att börja säljas i Europa och USA nästa år.

Audi

Mitt under salongen i Los Angeles inleder Audi sin stora testkörning av nya Q5 i grannlandet Mexiko. Audi hade tänkt låta motorjournalisterna testköra i LA men USA:s myndigheter gav inte tillstånd att använda förseriebilar. Audi flyttade hela testflotten söderut till Mexiko. På salongen är i alla fall Q5 välkommen tillsammans med i Europa redan visade A5 och S5 och en exklusiv variant av sportbilen R8 V10 Plus.

Ford

Rapparen DJ Khaled är Fords stora dragplåster och målsättningen är att få största möjliga uppmärksamhet på lanseringen av crossover-modellen EcoSPort. Jo, vi har sett modellen i Europa i något år men det är först nu bilen lanseras i USA.

Genesis

Hyundais lyxmärke visade sin nya G80 på en bilsalong i Korea i juni men nu blir det en lite större visning av samma bil. G80 har en 3,3-liters V6:a, fyrhjulsdrift och Hyundais åttastegade växellåda.

Honda

Honda väljer att i USA visa upp sin nya CR-V samt konceptbilen Civic Si.

Jaguar

Jaguar satsar på elbilar och i LA fick visningen av nya konceptbilen i-Pace stor uppmärksamhet. Med en vågad design stack Jaguar verkligen ut på salongen och det sägs att den färdiga bilen, klar 2018, ska bli väldigt lik konceptet. I-Pace har en motor på varje axel och resultatet blir en fyrhjulsdriven bil med totalt 400 hästkrafter

Jeep

Fiat/Chrysler har arbetat fram flera olika modeller på plattformen under Jeep Renegade och Fiat 500X. I LA visas Compass som har en design som påminner om Jeep Grand Cherokee. Det intressanta med Compass är kanske ändå att den ska byggas i Mexiko för export till USA – precis det som nyvalde presidenten Donald Trump tänker sätta stopp för. Trump vill att en bil som Compass byggs i USA.

Kia

Modellen Soul är populär i USA och Kia rullar fram Soul Turbo för att bredda sitt erbjudande.

LandRover

I Paris fick vi se LandRovers nya Discovery och nu är det dags för samma bil att visas i USA för första gången.

Mazda

Mazda väljer att visa andra generationen av CX-5 i Los Angeles. Det blir världspremiär för CX-5 som sålt bra på flera marknader, inte minst i Sverige, tidigare. Designen är lik det vi sett på CX-9 tidigare.

Mercedes

Bilderna på nya E63 AMG S släpptes i oktober men nu får LA-publiken också se värstingen på 603 hästkrafter. Det är också världspremiöär för nya Maybach S Cabriolet. Publiken får också se de nya GT-bilarna AMG GT C roadster samt AMG GT R. Däremot väljer Mercedes att inte visa den pickup som hade världspremiär i Stockholm nyligen. Pickisen kommer till USA först lite senare.

Mini

USA är en viktig marknad för Mini som nu visar sin nya Cooper Countryman – den största av alla Mini-varianter. Plattformen är densamma som BMW X1.

Nissan

Nissan gör en stor satsning på USA med medverkan både på bilsalongen i Los Angeles samt CES-mässan i Las Vegas i januari. Nissan visar en ny Versa Note, en ny Juke-version samt pratar mycket om prestandaserien Nismo.

Porsche

Nya Panamera passar förstås perfekt i USA och kommer till LA med en fyrhjulsdriven variant. Publiken får också se ett par exklusiva och lite längre Panamera-modeller för marknaden i USA.

Subaru

Nya Impreza säljer bra hemma i Japan och på samma plattform har Subaru byggt en sjusitsig suv som visas i LA.

Toyota

Nya crossovern C-HR har ni redan läst om här intill och nu ska bilen visas i USA för första gången. Trots att bilen utvecklats bara för Europa har Toyota valt att sälja den även på flera marknader – till exempel Nordamerika.

Volkswagen

Ansiktslyfta VW Golf blir förstås en viktig nyhet hos Volkswagen som väntas visa en e-Golf i LA. Vi har tidigare fått information om att VW tar sin stora sjusitsiga Atlas till salongen. Vi kommer också att få se en GT-version av Passat som behöver all säljhjälp den kan få i USA.

Lämna ett svar