Ford trotsar Trump – går vidare med Mexiko

Donald Trump har under hela sin valkampanj pekat på bilföretag som flyttat sin produktion från USA till Mexiko och sagt att blir han vald kommer han att stoppa flykten och belägga bilar som importeras till USA från Mexiko med höga straffavgifter. Det har pratats om strafftullar på upp till 35 procent på bilar från Mexiko till USA.

Trump har lovat sina väljare att flytta tillbaka biljobben till USA och i valet fick han ett starkt stöd från de stater som har stora bilfabriker.

Donald Trump valdes till USA:s näste president och han har lovat att genomföra det han pratade om under sin kampanj.

En som motsätter sig Donald Trump är Fords vd Mark Fields.

– En straffavgift skulle införas för hela bilindustrin och det skulle i sin tur betyda stora konsekvenser för USA:s ekonomi. Men jag tror ändå att vi samma målsättning, vilket är en hälsosam ekonomi i USA, säger Mark Fields i ett uttalande till branschtidningen Automotive News.

Tänker investera 15 miljarder i Mexiko

Enligt Mark Fields tänker Ford gå vidare med planerna på att bygga en ny bilfabrik i Mexiko och investera totalt drygt 15 miljarder kronor i landet. Ford skulle därmed kunna bygga andra bilar vid sin anläggning i Michigan.

Fords vd Mark Fields sände ett grattistelegram som Donald Trump efter valsegern där han uttryckte en förhoppning om fortsatt kommunikation.

– Vi har en historia där vi arbetat nära tillsammans med de styrande som sträcker sig ända tillbaka till Teddy Roosevelt. Vi förväntar oss att arbeta fortsatt effektivt i en positiv anda med den tillträdande presidenten och hela kongressen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med den nya administrationen, säger Mark Fields.

Tänker fortsätta satsa på eldrift

Mark Fields avslöjade också att trots att Trump öppet varit skeptisk till olika satsningar på miljövänliga bilar tänker Ford fortsätta satsa på renare bilar och elbilar.

– Jag tror att elektrifiering kommer att spela en allt större roll i bilindustrin för det handlar inte bara om USA. När vi tittar på regler i Europa och i Kina så är det en tydlig trend mot elektrifiering.

Ford planerar att lansera 13 nya elbilar före 2020 och Fields har nyligen beslutat om en investering på närmare 40 miljarder i ny teknik för elbilar under samma tidsperiod.

Lämna ett svar