Verkstäder rasar mot dubbdäcksgränsen

Nu på fredag, 15 april, är sista dagen det är tillåtet att använda dubbade vinterdäck – om det inte råder vinterväglag. Det vill alltså SFVF ändra på.

Anledningarna är flera. En är att personalen på verkstäderna försöker få kunder att byta däck tidigare för att göra däcksbytena utspridda över en längre och inte orsaka orimlig arbetsbelastning.

Det leder i sin tur till minskad trafiksäkerhet vid plötsliga omslag till kallare väder. Sommardäck och is är lyckad kombination.

LÄS OCKSÅ: Här är bästa sommardäcken i tyska testet

”Negativt för bilägare och verkstäder”

Den så kallade vinterhjulslagen infördes 2009. Då förkortades tiden för dubbdäcksanvändning till mellan 1 oktober – 15 april.

– Skälet till den förändrade bytesintervallen var miljö, men inga andra konsekvenser har övervägts. Det är väldigt negativt för bilverkstäder och bilägare, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

SFVF, som representerar 2 000 verkstäder i Sverige, får många samtal från verkstäder om att arbetsbördan ökat mycket kraftigt sedan dubbdäcksanvändandet förkortades.

– Personalen är stressad och tvingas till många tunga lyft – ett standardhjul väger cirka 20 kilo. Det betyder att en mekaniker som skiftar hjul på en bil lyfter 160 kilo per bil. I snitt skiftar en mekaniker minst tre bilar i timmen. Detta leder till ökade sjukskrivningstal, säger Bo Ericsson.

Svart marknad har uppstått

Dessutom får bilägare som vill utföra service och reparationer på sina bilar ofta mycket långa väntetider på grund av hjulskiftena.

En annan negativ följd är att en svartmarknad uppstått. På bland annat parkeringsplatser och köpcentrum monteras det upp små tält där vinterdäck skiftas till sommardäck. Kvitton existerar inte i denna verksamhet vilket innebär snedvriden konkurrens.

– Personerna som utför svartarbetet saknar dessutom ofta kompetens. Det leder till fler olyckor, säger Bo Ericsson och preciserar kravet från SFVF:

– För att klara både arbetsmiljö i berörda företag, yttre miljö i vinterväglag och att uppnå nollvisionen när det gäller olyckor behövs därför den tillåtna tiden för dubbdäcksanvändning åter utökas till att gälla till den första maj.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar