Stockholmare värst i Europa – farlig vana

Ett team från Dekra Accident Research genomförde en undersökning av hur många fotgängare i Amsterdam, Berlin, Bryssel, Paris, Rom och Stockholm som ägnar sig åt sina smartphones när de promenerar på stan.

I varje huvudstad observerades fotgängare vid olika centrala platser och hur de använde sina mobiltelefoner dokumenterades. Undersökningarna genomfördes vid korsningar och övergångsställen nära centrum, vid hållplatser för kollektivtrafik och på tågstationer där antalet fotgängare är som störst.

14 000 fotgängare observerades

Totalt tittade Dekra på nära 14 000 fotgängare – och det var många som verkar tycka att det är viktigare att hålla koll på mejl, Instagram och Facebook än att vara uppmärksam på var som händer i trafiken runtom kring. I snitt var det hela 17 procent som använde sina smartphones samtidigt som de rörde sig i trafikerade miljöer.

I Stockholm var siffran allra högst. I den svenska huvudstaden lyckas 23,55 procent, alltså nästan en fjärdedel, inte hålla sig ifrån telefonerna.

LISTA: Här är 10 trafikregler svenskar VÄGRAR lära sig

Många skrämmande exempel

Teamet som genomförde undersökningen fick se många skrämmande exempel på hur farligt det kan vara att stirra på en telefon i stället för att hålla koll på trafiken. Bland annat fick se en kvinna gå med en barnvagn över ett övergångsställe samtidigt som hon skrev på sin smartphone.

De fick också se ett gäng ungdomar tillsammans titta på en mobil när de korsade en gata– något som slutade med att hela gruppen kolliderade med en cyklist. Även i Sverige fick de se ett och annat.

– En incident i Stockholm gjorde ett särskilt intryck: En ung flicka stannade mitt på gatan och tog fram sin mobiltelefon för att sms:a. Och hon insåg inte var hon stod förrän en busschaufför tutade på henne, säger Clemens Klinke.

Köpa bil med autobroms? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar