Uppgifter: Volvo ska bygga en ny P1800

2013 visade Volvo upp sin konceptbil Concept Coupé för första gången. Tanken med bilen, som byggdes på plattformen SPA, var att skapa uppmärksamhet kring varumärket Volvo och att skvallra lite om hur man tänkte sig framtida Volvomodeller. Och flera designelement, som till exempel strålkastarna, har vi senare fått se i både XC90 och S/V90. Samtidigt erkände designchefen Thomas Ingenlath att han sneglat en hel del på klassikern Volvo P1800.

– Volvo Concept Coupé är ingen futuristisk drömbil. Den har byggts för att visa möjligheterna med den nya plattformen, har han sagt i flera intervjuer.

Här är nya billiga instegsmodellen av S90 och V90!

”Kommer att titta på mer sportiga bilar”

Ryktena om att Volvo planerar en exklusiv sportcoupé har sedan dess duggat allt tätare. Och representanter för Volvos ledning har flera tillfällen sagt att Volvo behöver bygga speciella bilar för att sticka ut i konkurrensen med de tyska tillverkarna Audi, BMW och Mercedes.

– Vi måste fokusera på det som är essentiellt just nu och det är att förnya våra existerande produkter. När väl det är genomfört kommer vi att titta mer på sportiga bilar. Vi tänker både coupéer och cabrioleter, sa utvecklingschefen Peter Mertens till ALLT OM BILAR 2014.

Enligt Martens handlar det om att bygga varumärket Volvo starkare. Traditionella kärnvärden som säkerhet och miljö kommer inte att räcka i den hårdnande konkurrensen från tillexempel BMW, Audi och Mercedes. Det måste också till mer attraktiva bilmodeller som stärker varumärket.

– Säkerhet som sådan, bara säkerhet, kommer aldrig att bli tillräckligt. Vi behöver en kombination av säkerhet och sexig design, det är det som vi vill spela med här, sa Mertens.

LISTA: Årets 13 mest intressanta bilar

Ska börja byggas nästa år

Enligt Automotorsport.se har ett beslut nu fattats – en coupé ska sättas i produktion och den börjar byggas i Trollhättan i slutet av nästa år. Ryktet säger också att karossen kommer att tillverkas i kolfiber och att bilen kommer att få ärva namnet från klassiska P1800.

Samtidigt ska Volvo för första gången använda sig Volvo så kallade av obligationslån för att plocka in pengar, målsättningen är att få ihop cirka fem miljarder kronor. Volvo har inte avslöjat vad de tänker använda pengarna till – men den summan kan kanske räcka för att ta fram en ny sportigare bil byggd på SPA-plattformen.

Volvo själva vill dock inte prata om ryktena om en ny P1800 eller om några andra eventuella kommande modeller.

– Vi kommenterar aldrig hur vår produktcykelplan ser ut, säger Volvos talesperson Stefan Elfström.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar