Undersökning: Det här stör mest i trafiken

Över hälften (54 procent) av dem som medverkade i undersökningen tycker att alltför närgångna bilister är det värsta i trafiken.

Det näst mest irriterande i trafiken, enligt undersökningen, är bilar vars förare inte använder blinkers. På tredje plats över irritationsmomenten i trafiken kommer bilister som pratar i telefon eller sms:ar under körning.

– Samspelet, eller brist på samspel, mellan bilister och cyklister respektive gångtrafikanter har diskuterats flitigt. Men här ser vi tydligt att bilister sinsemellan har många irritationsmoment och därmed förbättringsområden, säger trafikexperten Torkel Hallander, vd för nätbutiken Bythjul.com – vars kunder ingått i undersökningen, och fortsätter:

– Bilister som ligger för nära varandra, sms:ar medan de kör och chansar vid omkörningar är uppenbara trafikfaror. Att så många bilister uppvisar sådant beteende är häpnadsväckande och oroande, säger Torkel Hallander.

LISTA: Reglerna svenskar vägrar lära sig – hur svårt kan det vara?

Många stör sig på gångtrafikanter

Undersökningen visar också att mer än var fjärde bilist stör sig på bilister som chansar vid omkörningar och att var fjärde tycker att gångtrafikanter, som går ut på övergångsställe utan att se sig för, är det mest irriterande.

– Dessutom anser var fjärde person i undersökningen att bilister som kör för långsamt är det mest irriterande i

trafiken. Men den som håller hastigheten ska strunta i om alla andra kör om och tycker att han/hon kör långsamt.

– Det är till och med bättre att köra lite för långsamt än för snabbt. Det här med att det sker färre olyckor om alla håller samma fart, även om det är med högre hastighet än tillåtet, stämmer inte, säger Torkel Hallander.

Undersökningen BilPanelen är webbaserad och återkommer med jämna mellanrum. Den senaste undersökningen, som redovisas här, genomfördes 11-15 januari 2016. 1 236 personer/bilister ingick i undersökningen.

Byta till bil med autobroms? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar