Tuff start på Cyan Racings första WTCC

Den första av årets 12 tävlingshelger började tungt för Polestar Cyan Racing. Regnet öste över banan Paul Ricard i Frankrike och de ljusblåa Volvobilarna fick kämpa för att hänga med. Och inte undra på det, det här var första gången de på allvar kördes på vått underlag. Stämningen på plats vid banan är ändå okej och Christian Dahl känner ingen press.

– Det rätt avslappnat, tycker jag. Det är inte i morgon vi ska bli världsmästare. Det märktes i dag att det är mycket kvar att lära på regn och blir det regn resten av helgen så blir det här jättetufft, säger han.

Drömmen om en VM-titel har funnits i många år. Och det var hos Dahl den formades.

– Det har väl funnits ändå sen 2003 egentligen, säger han.

”Rätt trygga”

Planen som Polestar Cyan Racing kommunicerar är att långsamt arbeta sig in i WTCC – FIA World Touring Car Championship. Första säsongen är man med för att lära sig så mycket som möjligt. Andra säsongen ska man börja bärga segrar. Och den tredje säsongen är målet att vinna titeln. En så lång plan kräver naturligtvis disciplin från alla i teamet.

– Jag tror att vi är rätt trygga i att projektet är långsiktigt. Chaufförerna är svårast att tygla. De är inte i det dagliga på samma sätt som till exempel ingenjörerna. När de kommer till racet är det mer ”jävlar nu ska visa dem”, säger Christian Dahl.

Men kan man verkligen säga till racerförare som Thed Björk och Fredrik Eklblom att ta det lugnt?

– På den här nivån gör chaufförerna som de blir tillsagda. Men samtidigt är det de som får frågorna hur gick i helgen när de träffar folk hemma på Ica och de är de som kanske mest får personifiera satsningen. Det kanske gör dem mer sugna på kortsiktiga resultat. Och att göra bra resultat i dag och om 1,5 år olika saker.

– Både Thed och Fredrik är dock verkligen med i det här projektet och har en samsyn. Det är mycket därför vi har valt de här chaufförerna, säger Dahl.

Fredrik Ekblom verkar dock missnöjd efter att ha kört fredagens träning, trots att han väl känner till teamets treårsplan.

– Man kan inte vara annat än lite besviken, men vi har i alla fall bra koll på vad vi gjort för fel. Vi är så pass långt efter så att vi har inte börjat köra på riktigt. Vi behöver ha mer tid och det hjälper inte att det regnar så här. Det blir lite mycket på en gång, säger han.

Lämna ett svar