Trump om Fords nya jättefabrik: "en skam"

Den nya fabriken i den mexikanska staden San Luis Potosi ska producera en halv miljon bilar per år, framför allt mindre modeller.

Bygget ska starta i sommar och fabriken ska vara färdigställd 2018.

Totalt förväntas satsningen skapa 2800 arbetstillfällen i Mexiko – något som fått Donald Trump att höja rösten. 

Fördubbling av produktionen

Förra året tillverkade Ford 433 000 fordon i Mexiko. Den nya fabrikens produktion innebär mer än en fördubbling av den siffran. Då kommer närmare 30 procent av Ford sammanlagda produktion i Nordamerika att ske i Mexiko.

Syftet med fabriken i Mexiko är att skifta över en del produktion från USA, förmodligen när det gäller modellerna Focus och C-Max hybrid, som nu produceras i den amerikanska bilstaden Detroit.

Den mexikanska satsningen kommer, enligt Ford, inte att innebära färre jobb i Detroit. Detta eftersom Ford planerar att utöka produktionen där med två andra fordonsmodeller. Förmodligen någon lastbil och sportbil. I det segmentet är lönsamheten mycket hög för Ford.

 

LÄS MER: Nya super-Camaron kör ifrån det mesta

 

Donald Trump: ”en fruktansvärd skam”

En som inte gläds över Fords mexikanska satsning är den kontroversiella amerikanska presidentkandidaten Donald Trump. Han har tidigare beklagat Mexikos växande roll i den amerikanska bilindustrin.

”En fruktansvärd skam”, har han kallat Fords planerade expansion i Mexiko och tillagt:

”Den här vansinniga och jobbsaboterande utvecklingen kommer inte att fortsätta när jag är president.”

Fords amerikachef Joe Hinrich verkar inte ta åt sig av hotet från Donald Trump.

– Vi är ett stolt amerikanskt företag. Vi placerar vår produktion där vi tror att den gör störst nytta för oss, sa han under Fords presentation av sina mexikanska fabriksplaner.

Även Fords konkurrent General Motors satsar på Mexiko. Företaget tänker plöja ner 40 miljarder kronor i Mexiko med målet att fördubbla produktionskapaciteten fram till 2018.

 

Köpa ny Ford? Här kan du se vad din gamla bil är värd

Lämna ett svar