Toyota Mirai har Sverige-premiär i sommar

Därmed blir Sverige ett av de europeiska länderna som tidigast får tillgång till den nya – och miljövänliga – bränslecellstekniken.

Toyota Mirai har ett vätgasdrivet bränslecellssystem som levererar el till bilens elmotor på 154 hästkrafter och med ett ett vridmoment på 335 newtonmeter.

Det innebär att bilen inte ger ifrån sig några utsläpp alls under körning – förutom vattenånga. Dessutom är den i princip tyst, knappt några ljud kommer från den.

Topphastigheten är 175 kilometer i timmen. Accelerationen från 0-100 kilometer i timmen tar 9,6 sekunder.

Tjänstevikten är 1 925 kilo. Längden 4, 890 millimeter. Bredden 1, 810 millimeter. Höjden 1, 535 millimeter. Bagageutrymmet är på 361 liter.

Tankas full på ett par minuter

Enligt Toyota är bränslecellsdrivna Mirai lika enkel att handha som en konventionell bil. Att tanka vätgas tar tre till fem minuter. Tankarna är två och rymmer tillsammans 122,4 liter, cirka fem kilo vätgas.

Räckvidden är upp till 50 mil beroende på körförhållandena. Sedan måste en vätgastankstation uppsökas på nytt.

Ett problem är att vätgastankstationerna inte är så många i Sverige ännu. I dag finns sådana tankstationer bara i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. En i Mariestad ska öppnas under året.

– Vi ser introduktionen av Mirai som ett sätt att påskynda utbyggnaden av infrastrukturen för vätgas i Sverige, säger Bengt Dalström, informationsansvarig för Toyota i Sverige.

BILTEST: Vi sätter betyg på Toyota Mirai

Moderna säkerhetssystem

Bilen rymmer fyra personer. Säkerhetssystemen är omfattande. Bland den finns:

  • Aktivt autobromssystem.
  • Millimetersvågsradar.
  • Döda vinkelvarnare.
  • Radar som varnar för trafik från sidorna vid backning.
  • Körfilsvarning.

Standard är även eluppvärmda säten och eluppvärmd ratt samt navigation och induktiv laddning av mobiltelefon.

Toyota Mirai lanserades i Japan i december 2014 och kom till USA, Tyskland, Danmark samt Storbritannien under förra året. Den börjar säljas i Sverige till sommaren.

Svenska priser kommer att vara klara under april. Jämfört med vad Toyota Mirai kostar i länderna där den lanserats borde priset i Sverige bli cirka 725 000 kronor.

 

GRATIS BILVÄRDERING: Se aktuellt värde på din bil här

Lämna ett svar