Tillsatser ska rena dieselmotorer

Ford och PSA-gruppen – med märken som Peugeot, Citroën och DS – gör gemensam sak för att utveckla framtidens rena dieselmotorer. Fords nya tvålitersmotor med namnet EcoBlue kommer att använda SCR-tekniken för att sänka nivåerna av nox i avgaserna.

Tidigare har bland annat Volkswagen och Mercedes använt tekniken och SCR-tekniken har använts i många år i tyngre lastbilar och stationära dieselmotorer.

Bakom VW:s dieselskandal fanns ett beslut om att inte montera dyr SCR-teknik i de bilar som skulle lanseras i USA och ett sätt att ändå få ner nox-värdena blev då att fuska.

LÄS OCKSÅ: Porsche avslöjar sin nya V8

 

Kan sänka halterna av NOx med 90 procent

PSA-gruppen beslutade redan 2013 att ersätta alla dieselmotorer i sitt modellprogram med motorer med SCR-teknik.

Enligt analytiker kommer SCR-tekniken att finnas i 34 procent av dieselbilarna i Europa 2021, jämfört med åtta procent för två år sedan. Och enligt uppgifter kan tekniken sänka nox-halterna med 90 procent.

I dag används två sätt att fånga nox i avgaserna – LNT, som är ett filter, och SCR, som är ett system med en tillsats som reagerar med nox i avgaserna.

Ford använder LNT-tekniken i dag men ska introducera en 1,5-liters EcoBlue-diesel som använder båda teknikerna vilket ska kunna sänka nox-värdena ytterligare. Då sitter först ett filter och sedan kommer tillsatsen efter det.

Dyr teknik – men kan tvingas fram av regler

Däremot har Ford inte avslöjat i vilka bilar de nyutvecklade motorerna ska sitta.

Ett problem med SCR-tekniken är att tillsatsmedlet ska rymmas och att tekniken är dyr. Därför väntas tekniken först komma till större och dyrare bilar. Men med de kommande lagkraven i Europa kan tvinga tillverkarna att bygga SCR-motorer även för mindre bilar. Den nya tekniken kommer också att betyda dyrare motorer och därmed dyrare bilar.

Enligt Ford ska den nya tvåliters EcoBlue-motorn släppa ut mindre CO2 tack vare lägre friktioner, den ska gå tystare och den ska leverera över 200 hästkrafter.

Sugen på att byta bil i vår? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar