Tesla snuvade på S-E-X

Namnbråket mellan Tesla Motors och Ford var infekterat och pågick under många år. Tesla Motors ville döpa sin nya modell till Model E – bland annat för att skapa namnserien Model S, Model E och Model X och modellbeteckningarna S-E-X.

Enligt Ford var namnet Model E allt för likt Model T som anses förknippat med Ford. Och Ford vann namnstriden. Tesla fick i stället döpa sin nya bil till Model 3, där trean är ett E bakochfram.

Då – under bråket – avslöjade aldrig Ford varför de var så angelägna om att behålla Model E. Men nu kommer svaret från Ford.

’odel E lanseras kort efter model 3

I samband med att Ford presenterade sitt resultat för första kvartalet 2016 bekräftade Fords vd Mark Fields att Ford utvecklar en bil som ska konkurrera med Chevrolet Bolt och Tesla Model 3. Det var första gången en hög chef från Ford avslöjade planerna på en elbil med samma prestanda som de två nyligen visade bilarna från General Motors och Tesla.

Bilen ska heta Model E, den ska byggas i en ny fabrik i Mexiko och den ska vara klar till början av 2019, cirka ett år efter det att Tesla planerar att leverera sina första Model 3.

LÄS OCKSÅ: Kvalitetsproblem dränerar Tesla på pengar

40 procent ska ha eldrift

Ford ska gasa för att utveckla 13 nya hybrid- och elbilar före 2020 då cirka 40 procent av modellutbudet ska vara med någon form av eldrift.

I dag säljer Ford elbilen Focus Electric med en räckvidd på drygt 12 mil men enligt Ford ska räckvidden utökas till närmare 16 mil i höst. GM planerar att leverera sin Chevrolet Bolt till kunder i USA redan i höst och Bolt har en räckvidd på drygt 30 mil.

Även Nissan planerar att utöka räckvidden på sin Leaf till modellåret 2018 och den ska då klara drygt 30 mil.

Enligt en branschkonferens ska en räckvidd på drygt 30 mil vara tillräcklig för att locka till sig en stor skara kunder.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar