Tesla släpper billigare Model X

Tesla har inte lyckats nå de målsatta försäljningssiffrorna under det första halvåret.

Sedan tidigare har de sänkt priset för Model S och nu ska det även komma en billigare version av Model X.

Den nya modellen Model X 60D kommer att kosta 74 000 dollar, vilket motsvarar cirka 630 000 kronor. Det är i så fall 75 000 kronor billigare än Model X 75D, skriver Reuters.

Den nya modellen kommer dock ha en lägre räckvidd – cirka 32 mil – än den tidigare då den har ett svagare batteri. Däremot är topphastigheten och accelerationen densamma som på X 75D.

 LÄS MER: Svenske föraren stöder Pride – tappar sponsor

Utreds efter dödsolycka

Förutom lägre försäljningssiffror än förväntat har det varit ett tungt år för Tesla som hamnat i rampljuset efter dödsolyckan i Florida.

Det var den 7 maj i år som en 40 år gammal man avled efter en trafikolycka på en motorväg i Florida där Teslas självkörande S-modell krockade med en lastbil.

Den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten utreder just nu vad som ligger bakom olyckan och dödsfallet.

”Det vi vet är att fordonet körde på en delad motorväg med autopiloten aktiverad när en lastbil körde hela vägen vinkelrätt mot bilen. Varken autopilot eller föraren noterade lastbilens vita sida mot solljuset, så bromsen aktiverades aldrig”, skrev företaget i ett uttalande.

”Detta är det första kända dödsfallet på drygt 200 miljoner körda kilometer där autopiloten har varit aktiverad. Bland alla fordon i USA sker en dödsolycka var 150 miljoner kilometer. Globalt sker en dödsolycka var 100 miljoner kilometer”.

 Sugen på en Tesla Model X 60D? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar