”Tesla-fans är som sektmedlemmar”

Den schweizisk-amerikanske 84-åringen Bob Lutz har haft höga chefsposter i General Motors, BMW och Chrysler. Han har gjort sig känd som frispråkig och är inte en person som gärna håller inne sina åsikter. Nu senast gav han sig alltså på det kända amerikanska elbilsmärket Tesla och dess skapare Elon Musk.

Det var när Bob Lutz medverkade i den amerikanska kanalen CNBC:s program ”Squawk Box” som han uttryckte sina kritiska åsikter om Teslas anhängare och framför allt Tesla-chefen Elon Musk.

”Lovar en utopi”

”Tesla-supportrar är som medlemmar i en religiös sekt. Precis som Steve Jobs tillbads på Apple, är det på samma sätt med Elon Musk. Han ses som en visionär gud och lovar en fantastisk och magisk framtid – en utopi av lönsamhet och volym”, inledde Bob Lutz sitt resonemang.

Han gick sedan till hård attack:

”Det enda problemet är att Steve Jobs levererade medan Elon, Gud välsigne honom, inte har levererat någonting förutom negativt kassaflöde och en ökande brist på lönsamhet samt mer och mer kapitalutgifter. Jag kan bara inte se något om Tesla som ger mig något förtroende för att denna verksamhet kan överleva, sa Bob Lutz enligt motorsajten Autoblog.

”Fasansfulla siffror”

På frågan om han tror att Elon Musks bolag kommer att gå i konkurs svarade Bob Lutz:

”Sista gången jag kollade Teslas kvartalsförbränning av kapital var siffran 250 000 000 dollar (cirka 2,2 miljarder svenska kronor). För ett bolag i den storleksordningen är det fasansfullt.”

Efter Bob Lutz framträdande i CNBC-programmet twittrade Tesla-chefen Elon Musk denna mening.

”Kära sektmedlemmar, jag älskar er.”

Han tog uppenbarligen den verbala attacken från Bob Lutz med en klackspark.

 

Tesla lanserar nytt superbatteri: ”Bäst och billigast i världen”

Lämna ett svar