Renault visar nya pickupen Alaskan

Den har nu blivit officiellt presenterad. Renault Alaskan baseras på Nissans pickup NP300 Navara, för övrigt samma bil som bildar bas för Mercedes kommande pickup.

Renault Alaskan påminner mycket om konceptbilen, som visades i Frankfurt i Tyskland förra hösten. Det är bara några mindre detaljer som skiljer sig, bland dem finns tröskellådorna och ytterbackspeglarna.

Lastar upp till ett ton

Precis som närbesläktade pickupen NP300 Navara kan Renault Alaskan lasta upp till – nästan – ett ton. Dragkapaciteten är 3,5 ton – liksom hos Navara.

Vad gäller för motorerna då?

Ja, en dCi-dieselmaskin på 2,3 liter med en sekventiell turbouppsättning gäller i första hand för Alaskan. Motorn finns i utförande med 160 och 190 hästkrafter.

På vissa marknader kommer det även att finnas möjlighet att välja mellan en dieselspis på 2,5 liter med antingen 160 eller 190 hästkrafter samt en 2,5-litersbensinare på 160 hästkrafter.

Både bak- och fyrhjulsdrivna versioner finns liksom manuellt växlade och automatväxlade.

De fyrhjulsdrivna versionerna har en elektroniskt styrd differentialbroms, vilken ska underlätta för körning i tuff terräng.

 BILTEST: Volkswagen Amarok – En lyxig pickup

 

 

Första landet i vilket Renault Alaskan börjar säljas är Colombia. Det sker senare i år. Sedan får övriga Sydamerika ta del av bilen innan det blir USA:s tur. Därefter följer Asien och Europa.

Renault Alaskan ska byggas i Argentina, Mexiko och Spanien.

Några priser har ännu inte offentliggjorts. Men de bör ligga under Nissan Navaras instegspris på 219 900 kronor.

Detta är andra gången på ett år som Renault lanserar en pickupmodell. Renault Duster Oroch hette den förra modellen – som till skillnad från Alaskan inte är planerad för Europa.

Andra biltillverkare som satsat på pickuper den senaste tiden är Toyota (med nya Hilux), Nissan (med Navara), Volkswagen (med Amaroks ansiktslyftning), Fiat (med Fullback).

Och som sagt – även Mercedes är på gång med en pickup. Namnet på den ryktas bli GLT.

Kärt barn har många namn som det heter…

 

 Sugen på en Renault Alaskan? Se vad du kan få för din gamla bil här

 

 

 

 

Lämna ett svar