Telia testar app för uppkopplade bilar

Allt om Bilar har tidigare skrivit om Telias satsning på bilar.

Med en ny app, som går under namnet Sense, och en låda kopplad till bilen ska förarna kunna ta del av en rad nya tjänster.

Det är en ny molntjänst som gör det möjligt att via en app i din telefon ta del av information från bilen. En låda ansluts till bilens dataport och skickar information till appen.

Informationen kan du sedan använda för att hålla koll på bilen och informationen kan användas för andra företag – till exempel Bilia och Folksam.

 LÄS MER: BMW och Puma gör futuristisk sko tillsammans

”Inom några veckor”

Nu är tjänsten på väg att ta ett steg närmare marknadsintroduktion.

– Betatester startar inom några veckor, säger Hans Dahlberg, IoT-chef på Telia, till Ny teknik.

Enligt Dahlberg så jobbar ett hundratal personer med den nya tjänsten som tillsammans med uppkoppling av hemmet och vården kommer omsätta över en miljard kronor under 2018.

I och med samarbetet med Folksam kan appen använda informationen för att skräddarsy försäkringar till vissa kunder – på samma sätt som Moderna försäkringar gör med sin nya app som du använder för att mäta din körning.

”Under fjärde kvartalet”

Folksam skulle tillsammans med Telia ha lanserat en ny bilförsäkring som blir billigare för de som håller hastighetsbegränsningen. Men den tjänsten har försenats.

– Om Folksam sagt sig kunna testa tjänsten under våren får det stå för dem. Vi har lovat våra partner att de ska kunna leverera tjänsten 2016, och så kommer det också bli. Under fjärde kvartalet, säger Hans Dahlberg till Ny Teknik.

 Dags för en smartare bil? Se vad du får för din gamla här

Lämna ett svar