Svenskarna slarvar med barnsäkerheten utomlands

Att ta sig runt med en hyrbil när en är utomlands är ett populärt och effektivt sätt att uppleva nya platser.

Men det kan också vara osäkert då många vägar är sämre än dem i Sverige.

Trots det så minskar kraven på trafiksäkerhet för barn när svenskar är utomlands, enligt en ny undersökning från If.

Hälften av svenskarna ställer lägre krav på barnsäkerhet vid transport utomlands än i Sverige och en av fyra väljer bort bilbarnstolen i en hyrbil.

– Många kanske slappnar av för att det är semester eller för att man tycker att det är opraktiskt. Men risken att råka ut för en olycka minskar inte bara för att man är på semester. Det sker inte färre olyckor på utländska vägar, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If, i ett pressmeddelande.

 LÄS MER: Svenska föraren stöder Pride – tappar sponsor

”Ta med barnstol”

Var tredje resenär kan tänka sig att åka med taxi utan barnstol och 35 procent kan tänka sig att åka med en tuk-tuk med barn. Det sistnämnda är ett populärt transportmedel i Sydostasien men det är också ett oskyddat sådant. Som passagerare kan en sitta helt oskyddad.

– Vi rekommenderar att barnen åker i bilbarnstol, även om landet som man vistas i inte skulle ha det kravet. Barn är inte bara mindre, utan även mer ömtåliga och har andra proportioner än vuxna, säger Lars Silfverswärd.

– Ta gärna med egen barnstol hemifrån, många flygbolag erbjuder att man får ta med den gratis. Om man ska hyra bil går det oftast att boka bilbarnstol mot en extra avgift. Många bilbarnstolar i utlandet är dock endast framåtvända, och är därför inte lika bra som de svenska stolarna.

Undersökningen gjordes 12-27 april 2016 och innehöll sammanlagt 3739 intervjuer via internet. 854 personer av deltagarna svarade att de reser med barn.

 Vill du ha en säkrare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar