Snart klarar de självkörande bilarna terräng

Systemet ska gå under namnet ”Autonomous all-terrain driving research project”.

Med hjälp av avancerad sensorteknik ska den kunna känna av vad för storts underlag bilen färdas på, och därmed ska autopilotsystemet klarar sig utan att föraren ingriper.

Förutom sensorer ska kameror kunna ge föraren ett 360-gradigt synfält.

 LÄS MER: Zlatan drabbas av Porsches återkallelse

Kan upptäcka hinder

Sensorerna kan upptäcka väglag, hinder, etcetera, upp till fem meter framför bilen och kan således upptäcka till exempel stora vattenpölar och gropar och anpassa sig därefter.

– Nyckeln för att möjliggöra autopilotsystem i vilken terräng som helst är att ge bilen möjligheten att avkänna och förutspå vägen den kör på i 3D, säger Tony Harper, researchansvarig på Jaguar Land Rover till Carscoops.

 BILTEST: Vi kör sportiga suven Jaguar F-Pace

”Ska skanna och analysera”

– Det betyder att den ska kunna skanna och analysera både underlaget som den kör på, och eventuella hinder ovanifrån och från sidan. Det inkluderar parkeringshinder, trädrötter och stenar eller överhängande grenar, liksom materialet och topografin som den färdas på.

Något lanseringsdatum är ännu inte spikat, inte heller vilka kommande bilar som kan tänkas få systemet. Men med Land Rovers utbud av terrängbilar och Jaguars nyligen släppta suv F-Pace finns det gott om potentiella forson som skulle kunna begåvas med systemet. 

 Sugen på en Land Rover? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar