Svenskar sms:ar mest av alla i trafiken

Bilkörning kräver koncentration och att bilföraren håller uppsikt åt i princip alla håll. Att då syssla med annat som att sms:a, läsa, ringa eller sminka sig – det är förenat med stora trafikrisker.

I en ny, europeisk undersökning gjord av LeasePlan avslöjas att svenskar är bland de absolut värsta när det gäller att inte enbart ägna sig åt bilkörning bakom ratten.

89 procent ringer, 46 procent äter och så många som var tredje svensk med körkort skickar sms vid bilkörning.

Sverige värst i Europa

Det senare är värst i Europa, tillsammans med ungrarna.

– Att Sverige hamnar så högt på listan när det gäller att göra andra saker samtidigt som vi kör är skrämmande. Sverige ligger i den absoluta toppen bland världens länder när det gäller trafiksäkerhet. Men för att minska trafikolyckorna måste även vi som förare ta ett större ansvar, säger Lisa Midbrink, marknadsanalytiker på LeasePlan.

Varför är då svenskarna så dåliga på just det här?

– Det kan bero på att vi gillar att vara effektiva. Samtidigt är det viktigt att tänka på att alla aktiviteter riskerar att ta bort koncentrationen från vägen. Lagen som kom 2013 ville komma åt detta, men har fått kritik för att vara luddig. Resultatet i undersökningen visar att det är ett problem, säger Lisa Midbrink.

Svarade på frågor

Frågan som ställdes i undersökningen var: ”Vilken av följande aktiviteter har du ägnat dig åt i bilen den senaste månaden samtidigt som du kör?”

Och Sverige är sämre än det europeiska snittet överlag. Här är några exempel:

Ringa – Sverige 89 %, Europa 72 %

Dricka – Sverige 54 %, Europa 42 %

Äta – Sverige 46 %, Europa 35 %

Sms:a – Sverige 33 %, Europa 20 %

Se hela resultat i bildspelet här ovanför!

Fotnot. Undersökningen är genomförd av marknads- och opinionsundersökningsföretaget TNS Sifo på uppdrag av LeasePlan. Under perioden 21 april–24 maj 2016 har sammanlagt 4 869 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor (+18 år) i 22 länder som har körkort och leasar en bil.

Sugen på en ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar