Svenska VW-ägare kan få fusk-ersättning

Det kom fram på en presskonferens i Belgiens huvudstad Bryssel.

– Procedurerna för ersättning varierar mellan EU-länderna, sa EU-kommissionären för konsumentfrågor, Vera Journova, på presskonferensen.

EU-kommissionen vill att medlemsländerna följer EU-lagstiftningen och utverkar ersättning till konsumenter för Volkswagens fusk med dieselutsläppen.

Kan bli nödvändigt med grupptalan

Konsumentmyndigheterna har redan nu möjlighet att kräva att Volkswagen ersätter reparationer och ger prissänkningar. Men för att få ersättning måste konsumenterna vända sig till nationella domstolar. Det är därför en så kallad grupptalan kan bli nödvändig.

– Många europeiska länder har klagat på dålig informationsgivning från Volkswagen till konsumenterna, sa Vera Jourova.

Hon kommer inom kort att träffa EU-ländernas nationella konsumentmyndigheter för att diskutera kollektiv ersättning till VW-konsumenterna.

Vägrat betala till kunder i Europa

I USA har Volkswagen tidigare lovat att betala ut omfattande skadestånd på flera miljarder kronor till de drabbade amerikanska VW-kunderna. Men den tyska biltillverkaren har hittills vägrat betala ut skadestånd till de drabbade europeiska kunderna. Åtta och en halv miljoner Volkswagen-fordon i Europa omfattas av Dieselgate.

Att det kan vara möjligt för Volkswagen att agera så förklarade Vera Journova med att systemet i Europa är mycket mer komplicerat än i USA.

Men snart kanske Volkswagen trots allt måste ändra sin inställning och öppna plånboken även för kunderna i Europa.

Sälja din Volkswagen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar