Avslöjad: Här är nya Toyota Supra

Toyota Supra MkIV från 1993 lyckades bli en riktig favorit i tuningkretsar, och modellen väcker fortfarande uppmärksamhet var den än rullar. Bilens legendstatus förstärktes ytterligare i och med Fast And Furious-filmerna.

I original har bilen en treliters sexa med dubbla turbo som presterar 330 hästkrafter. Tack vare att motorerna är relativt tacksamma att trimma har vi sett gatbilar med mycket mer effekt än så genom åren – det finns byggen med omkring 1000 hästkrafter som rullar i Sverige.

Utvecklas tillsammans med BMW

Modellen togs ur produktion 2002 och fick ingen ersättare. I flera år har det ryktats om en uppföljare – och nu kan vi visa de allra första bilderna på nya Supra.

Bilen utvecklas tillsammans med BMW, och ligger också till grund för kommande roadster BMW Z5. Ska man tro ryktena som florerar så är det BMW som leder utvecklingsarbetet av det bakhjulsdrivna chassit, medan Toyota bidrar med sin expertis om hybriddrift. Under huven kommer det förmodligen sitta turbomotorer från BMW, med både fyr- och sexcylindriga alternativ. Vill man överträffa MkIV kan vi hitta samma treliterssexa på 370 hästkrafter som i BMW M2 under huven som toppalternativ. Än så länge är allt spekulationer.

Kan använda hybridteknik från Le Mans

Enligt andra rykten kommer nya Supra använda sig av samma hybridteknik som används i Toyotas LeMans-bil TS050. Toyota kommer troligen också att lansera sin första dubbelkopplinslåda i Supra.

En källa på BMW har berättat för Auto Express att man använder samma lättviktskonstruktioner i nya Z5 som i3 och i8 – en hel del kolfiber med andra ord. Det kan betyda att Toyota också drar nytta av BMW:s kolfiberteknik för att bygga en lätt sportbil. Det snackas om 1 400 kilo – vilket är mindre än till exempel Porsche 911 och Audi R8.

Det kommer att dröja ett tag innan vi får se den färdiga bilen. Premiären väntas ske under 2018 som 2019 års modell.

Byta till vassare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil om du säljer nu

Lämna ett svar