Superbil återkallas – den skakar sönder

Trasiga tankmätare brukar sammanknippas med gamla rostiga Svensson-bilar i 5000-kronorsklassen. Men nu har det irriterande felet också drabbat en av världens dyraste bilar: Bugatti Veyron. Tydligen hinner tankmätaren inte hålla jämna steg med den töstiga 16-cylindriga motorn på åtta liter. Den visar att det finns soppa trots att det är alldeles snustorrt i tanken.

72 bilar är drabbade av mätartrasslet.

Det andra felet berör 13 bilar och batterikabeln till generatorn. Den har en tendens att korrodera och kan leda till överhettade komponenter. Extra värme är inget man vill ha i en bil som redan kräver tio kylare.

Det sista man vill ska hända när man trampar plattan i mattan i en Veyron är att det ska lossna delar från bilen – men det är precis vad som kan hända. 87 bilar återkallas för att aluminiumplattor under bilen för domkraften kan flyga loss.

Vansinnigt dyr bil att äga

Förra året tillverkades det allra sista exemplaret av Bugatti Veyron. På 10 år sålde VW-ägda Bugatti 450 bilar till ett snittpris av 22 miljoner kronor. Det låter som en bra affär för VW-koncernen, men analytiker påstår att det var precis tvärtom. Enligt beräkningar ska VW ha förlorat svindlande 44 miljoner kronor på varje bil.

Bilen är inte heller en lysande affär för ägarna. Ett oljebyte kostar till exempel 170 000 kronor. En uppsättning däck kostar nära 300 000 kronor. Men det stannar inte där. Däcken är limmade på magnesiumfälgarna som slits – och helst ska skrotas vid vart fjärde däckbyte. Det blir en extra kostnad av 600 000 kronor.

Men köparna har i de flesta fall råd.

En genomsnittlig Veyron-ägare har i snitt 84 bilar, tre jetplan och en yacht.

Uppföljaren till Veyron heter Chiron. Bilen visades upp i mars på bilsalongen i Genève och grundpriset är 2,4 miljoner euro.

Sugen på en snabbare bil i vår? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar